Kezdőlap » Nyaralás » Párizsi kedvcsináló

Párizsi kedvcsináló

„Párizs nem egyszerűen város, Párizs egy külön világ” – állította V. Károly. Bízvást hozzátehetjük, anélkül, hogy túlzásokba esnénk, Párizs egy külön világnézet. Navarrai Henrik, aki meggyőződéses protestáns volt, hogy a várost birtokolhassa, áttért a katolikus hitre, s IV. Henrik néven vonult be a francia királyok sorába. „Paris vaut bien une messe” (Párizs megér egy misét) – mondta.

A főváros meghódítása a Franciaországgal hadban álló hatalmak állandó erőfeszítései közé tartozott. Császárok, királyok, köztársasági elnökök és kormányfők versengtek azért, hogy az Elysée-palota vendégei lehessenek. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket és írókat vonz és vonzott magához Párizs. A turistáknak szállást, a politikai menekülteknek otthont nyújt és nyújtott ez a szabad szellemű világváros.

A város sok-sok fényes színházi ősbemutató színhelye volt és az ma is. A város nevéhez számtalan politikai, gazdasági és művészeti esemény fűződik. A látogató, persze, ne felejtse el, hogy a város hírnevét sok elkoptatott szólamnak is köszönheti, melyek például; Párizs a szerelem vagy az éjszakai szórakozóhelyek városaként említik. Minden bizonnyal könnyedén és vidáman élnek itt az emberek. Az ún. „savoir vivre”, az élni tudás művészete máig nem vesztette el érvényét. De Párizs más részről, a turistaösvény túloldaláról nézve csakúgy, mint a világ sok más nagyvárosa, roppant nehéz életkörülményekkel küzd.

Párizs olyan város, amely a temérdek gazdagságot és a mérhetetlen szegénységet is ismeri. Világok választják el a Foch sugárúton lakó filmcsillagot a Szajna-híd alatt meghúzódó koldustól. Mégis mindketten, a sztár és a koldus is szorosan ehhez a városhoz kötődnek. Az embernek gyalog kell bejárnia a szűk negyedeket, hogy mindegyik atmoszféráját megérezhesse. A párizsi negyedek (quartiers) alig hasonlítanak egymáshoz. Mindenhol új távlatok nyílnak: egyfelől díszes homlokzatú, elegáns lakóházakat látunk, máshol leromlott bérkaszárnyákat, amelyeket évtizedek óta nem ért festék és elkerült minden renoválás.

A hátsó udvarokban, a kis bisztrókban, az egykori vásárcsarnok-negyed szűk utcáiban, a Bastille tér környékén, a Szajna-parton játszódik le ennek a városnak az élete, ott elmosódnak a kontrasztok. A folyó a várost két egyenlőtlen részre osztja, az északi, jobb parti és a déli, bal parti városrészre. Mindkét sziget, a Cité és a Szent Lajos sziget is a központban fekszik. A várost két útvonal is keresztülszeli. A 18. századig a Grand-Boulevard-tól északra fekvő városrészek a falakon kívül helyezkedtek el. Az utcanevek még ma is emlékeztetnek erre. A legtöbb észak-keleti fekvésű utca a Grand-Boulevard-t kivéve a Faubourg megjelölést is nevében hordja, ami nem mást jelent, mint hogy ott valaha előváros vagy falu állt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük