Kezdőlap » Növények » Paprika

Paprika

A Paprika származási helye Dél Amerika, és Közép Amerika, az indiánok termesztették eleinte. Európában a tizenötödik század környékén került, Afrikába, vagy Ázsiába azonban később jutott el, de ma már mindenhol termesztik az egész világon. Eleinte csak dísznövényként tartották, mivel azt hitték róla, hogy mérgező. Majd később a főúrak elkezdték fogyasztani, majd az ezernyolcszázas években kolerajárvány ellenszereként kezdték alkalmazni.

A Magyar konyhában nagyon fontos szerepet tölt be. Vásárláskor ügyeljünk arra, ha lehet kemény húsút válasszunk, és lehetőleg ne legyenek rajta, szürkés, barnás foltok. Tárolásnál arra kell ügyelni, hogy nem szereti a nagyon hideget, viszont fagyasztani lehet, akkor kisebb darabokra vágjuk fel. Fogyaszthatjuk sütve, főzve, salátának, és természetesen nyersen is igazán finom. A trópusi országokban a kisebb, csípős paprikákat termesztik, ebből készítenek fűszert szárítva, őrölve, vagy nyersen fogyasztva. A mérsékelt éghajlaton viszont a nagyobb, édes paprikákat termesztik. Sok fajta paprika létezik, de mi az öt fő fajtáját ismerjük.

A fűszerpaprikák között találjuk a híres magyar piros paprikát. A Magyar fajtái között találjuk az almapaprikát, cseresznyepaprikát, fűszerpaprikát. Sokféle vitamin található benne, például A, P, C, alfa, béta karotin. Többféle bioflavonnal is rendelkezik, ez nagyon jó a rákos megbetegedések megelőzésében. Hogy mennyire csípős egy paprika azt a kapszacin okozza. Egyébként tartalmaz még illóolajat, szénhidrátot, fehérjét is. Kiváló étvágygerjesztő, izzasztó hatással is rendelkezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük