Kezdőlap » Családi élet » Papírtakarékosság a gyakorlatban

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, s hatalmas és széleskörű környezetszennyezéseket, ipari anyagfelhasználást a termelés oldalán.
A megelőzés érdekében mindent meg kell tenni: ezzel nem csak a környezet értékeire vigyázunk és fordítunk figyelmet a természeti erőforrások korlátosságára, hanem saját pénztárcánkra is odafigyelünk.

A papírtakarékosság, mint bármely más erőforrásnál az odafigyeléssel kezdődik: nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy csak akkor használjunk fel papírokat, ha arra tényleg szükség van.

Egyre több e-mail üzenet alján jelenik meg az emlékeztető felirat – csak akkor nyomtassa ki, ha tényleg szükséges – nem véletlenül, hiszen a hatalmas internetforgalom és az azon történő levelezés megőrzése által generált nyomtatási folyamatok évente esőerdők hektárjaiba kerülnek.

Ha mégis a nyomtatás mellett döntünk, akkor érdemes a kétoldalas nyomtatást választani, hiszen már ez is a papírfelhasználás felét takaríthatja meg számunkra. Ha pedig egy oldalra több oldalt helyezünk el még nyomtatás előtt – napjainkra ezt már minden modern szövegszerkesztő vagy nyomtató beállító párbeszéd-panel meg tudja oldani – még jobban járunk mi is és az esőerdők is.

A már egyszer használt papírjainkat felhasználhatjuk a gyerekekkel kézműveskedésre, vagy egy-egy otthoni használatú nyomtatásra is.

Természetesen az sem mindegy, milyen papírokat használunk a mindennapok során: az igen gyakran a termékeken megjelenő, könnyen felismerhető FSC címke megjelöli a papír alapanyagainak forrását, de más címkék – úgynevezett ökocímkék – is tájékoztatnak a termékek környezetre kifejtett hatásáról, a gyártási folyamatokról. Ezek a termékek nem egyszer takarékosabban vagy hosszabb távon felhasználhatóak mint hagyományos társaik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük