Kezdőlap » Növények » Papagájvirág

Papagájvirág

Dél-Afrikából származó, rendkívül látványos dísznövény. Paradicsommadár virág néven is ismerhetjük. Rendkívül értékes, egzotikus növény, amely vágott virágként is kapható, ezen kívül kertben és lakásban is tartható. Különleges nevét nem véletlenül kapta. Tarka, mint egy papagáj, és még a virág formája is papagájcsőrt utánoz.
Akár az egyméteres nagyságot is elérheti, a levelei pedig 60 centiméternél is nagyobbra nőhetnek. Éppen ezért célszerű kizárólag nagy, tágas lakásban tartani. Hatalmasra nőtt levelei közül bukkannak elő a színpompás virágok, amelyek sárga, narancssárga és kék színben pompáznak. Több héten keresztül is virágoznak, és nagyságuk elérheti a 20 centimétert is.
A gondozásuk türelmet, nagy szeretetet igényel. Fényigénye igen nagy, minél világosabb helyet keressünk neki, főleg virágzás idején. Az erős, tűző napfényt viszont nem szereti. Ősz végén, és tavasz végén hoz virágokat. A nyári hónapokban a szabadba is kitehetjük szélvédett, napos helyre.
Bőséges locsolást igényel, főleg virágzás idején, de a pangó vizet kerüljük, mert a gumós gyökere kirothadhat. Két locsolás között hagyjuk a földjét kissé megszáradni. Igényli a párás levegőt, ezért időnként érdemes a leveleit lepermetezni.
A fiatal növényünket érdemes évente egyszer, tavasz környékén átültetni. A virágzó, idősebb növények viszont a kinőtt cserepet kedvelik, ezeknél elég a talaj felső rétegét kicserélni, savanyú talajjal. Havonta egyszer az öntözővízhez adjunk tápoldatot, de ezt is csak a tavaszi, nyári időszakban.
Szaporítása magról vagy tőosztással történik. Az idős, nagy töveket vágjuk szét 2-3 felé, amikor átültetjük. Ezután 1-2 év regenerációra van szükségük. Mindig végezzünk talajfertőtlenítést, mielőtt ültetünk, vagy átültetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük