Kezdőlap » Karrier » Pályakezdés

Pályakezdés

Sajnos a mai világban nagyon sok a munkanélküli. Van, aki azért munkanélküli, mert nem szeretne dolgozni és van, aki nagyon szeretne, de nem tud elhelyezkedni. Sokszor és sok helyen nem elég az, hogy ha valakinek érettségije van, és az sem, ha ehhez párosul még egy szakma is. Szinte elvárás lett a diploma, a nyelvvizsga és a tapasztalatról még nem is esett szó. Persze ez nem rossz dolog.

A legtöbb munkáltató olyan alkalmazottakat keres, akik legalább egy év szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Ez egy pályakezdő esetében nem a legjobb, ugyanis a pályakezdőknek maximum annyi tapasztalatuk lehet, amit a gyakorlati idő letöltésekor elsajátítottak. Persze vannak kivételek bőségesen, mert sok munkáltató éppen inkább a pályakezdőket keresi meg álláshirdetéseiben, mert tudja, hogy egy pályakezdő fiatal még rugalmasabb, terhelhetőbb, könnyebben tanítható az új dolgokra.

Szüleinktől kiskorunkban sokat hallhattuk azt, hogy tanulnunk kellene, hogy nem nekik tanulunk, hanem magunknak, valamint azt, hogy ha nem tanulunk most, akkor a későbbiekben majd rájövünk, hogy igazuk volt, és hallgatni kellett volna rájuk.

Utólag visszagondolva tökéletesen igazuk volt mindig. Ez nem csak azért fontos, hogy műveltek legyünk és okosak, hanem azért is, mert minél többet tanulunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikeresek leszünk a jövőben. Minél jobb volt a tanulmányi eredményünk, minél magasabb az iskolai végzettségünk, annál könnyebben lehet válogatni az állások között. Sokkalta könnyebb úgy felvételt nyerni egy munkáltatóhoz, hogy minden olyan tudással rendelkezünk, ami az álláshirdetésben feltétel. Nem kényszerből kell jelentkeznünk az állásra, hanem azért tesszük, mert tetszik, amit látunk/olvasunk a hirdetésben.

Sajnos sokan vannak, akik most a pályakezdés előtt állnak, de nem igazán tudnak elhelyezkedni a szakmájukban, amit választottak. Ilyenkor az álláshirdetéseket böngészve minden olyan állásra jelentkeznek, amelyről azt gondolják, hogy el tudnák végezni, illetve a hirdetésben nem szerepel olyan feltétel, amivel ők nem rendelkeznek.
Ezzel az a probléma, hogy sok esetben ilyenkor felvételt nyer az illető egy olyan helyre, ahova csak kényszerből jelentkezett és olyan munkát kell végeznie, aminek köze sincs az ő saját szakmájához. Persze alanyunknak van állása, van jövedelme, de nem biztos, hogy boldog.
Természetesen itt is vannak kivételek, mert a kivétel mindig erősíti a szabályt.

Ami nagyon lényeges, amikor szüleink arra intenek, hogy üljünk le és tanuljunk, hogy legyünk szorgalmasak, akkor fogadjunk szót, és gondoljunk arra, hogy ezzel ők nem rosszat akarnak, csak azt szeretnék elérni, hogy a jövőben boldoguljunk majd.

Sosem késő tanulni!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük