Kezdőlap » Fogyókúra » Paleolit diéta: túlzásba vitt húsfogyasztás helyett válasszuk inkább a zöldségeket!

Paleolit diéta: túlzásba vitt húsfogyasztás helyett válasszuk inkább a zöldségeket!

A paleolit étrend egyre elterjedtebb, divatosabb étkezési forma. Sokan választják a természetesebb táplálkozást. A szakértők azonban óvatosságra intenek: a nagy mennyiségű húsfogyasztás veszélyes lehet, ezért ajánlott, hogy a növények tegyék ki az étrend nagyobb részét.

A paleolit táplálkozási módszer csupán azokat az élelmiszereket engedélyezi, amelyeket már valószínűleg a kőkorszaki ember is fogyasztott. Ez elsősorban húst jelent (a legjobb választás a vadhús), ezenkívül a halak, tengeri állatok, tojás, gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, gomba, olajos magvak, és a méz is az étrend részét képezhetik. Az iparilag előállított élelmiszerek, illetve a tej, a tejtermékek, a gabonafélék, és a belőlük készült termékek is kerülendők. A módszer követői szerint az emésztési rendszerük nem tudott alkalmazkodni ezekhez az ételekhez.

Az iparilag finomított, feldolgozott élelmiszerekről való lemondás mindenképpen pozitív. Az átállás mindenesetre nehéz, ezenkívül a szakértők a diéta alapelveit is kritizálják.

A táplálkozástudományi szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a paleolit diétában ajánlott húsfogyasztás túlzottan magas. Egészségügyileg kedvezőbb hatású, ha a húsok helyett a zöldségek, fűszernövénye, hüvelyesek, olajos magvak, és teljes kiőrlésű gabonák kapnak nagyobb hangsúlyt étrendünkben. A mai életfeltételek teljesen mások, mint a kőkorszakban, ehhez alkalmazkodunk a korszerű táplálkozással. Természetesen nincs kizárva, hogy egyes időszakokban az ember túlnyomórészben húst fogyasztott, azonban az emésztőrendszerünk nem a ragadozó, hanem a mindenevő állatokéhoz hasonló felépítésű. Bizonyíték erre, hogy az ember szervezete nem képes a C-vitamin előállítására: a megfelelő mennyiség biztosításához mindennapos zöldség-, vagy gyümölcsfogyasztásra van szükségünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fogyjunk le gyorsan?

Hallhattuk már több helyről és sokunk már a saját bőrén is tapasztalta, a gyors fogyás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük