Kezdőlap » Fogyókúra » Paleolit diéta: kőkorszaki táplálkozás a civilizációs betegségek ellen

Paleolit diéta: kőkorszaki táplálkozás a civilizációs betegségek ellen

A paleolit étrend a vadászó, és gyűjtögető életmódot folytató kőkorszaki ember táplálkozását veszi alapul. A módszer alapelve, hogy azok az élelmiszerek, amiket már 2,5 millió éve fogyasztunk, a legmegfelelőbbek a szervezetünk számára.

A ma kapható, feldolgozott élelmiszerek nem felelnek meg ennek a követelménynek. A készételek, gyorséttermi koszt, cukrot tartalmazó ételek, illetve a gabona, és a tejtermékek fogyasztása sem megengedett a paleolit diétában. A módszer hívai szerint a modern nyugati civilizációban megszokott táplálkozás megzavarja anyagcserénket, így az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásának kedvez. Például, mivel egyes mesterséges összetevők (édesítőszerek) agyunknak hamis jeleket küldenek, a vélt magas szénhidráttartalom lassítja a zsírégetési folyamatokat, és a feldolgozott élelmiszerek akár krónikus gyulladásokhoz is vezethetnek.

A paleolit étrend rendkívül nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerek minőségére. Fontos, hogy bio zöldségeket, gyümölcsöket, és lehetőleg szabad tartású állatok húsát fogyasszuk. Az étkezések szénhidráttartalma jóval alacsonyabb a megszokottnál.

A kevesebb junk food, és feldolgozott élelmiszer fogyasztása mindenképpen előnyt jelent. Továbbá az is pozitív, hogy a paleo diéta követői legtöbbször saját maguk főznek. Az átállás azonban nem mindig tartható a hétköznapokban. A gabonafélék, és a tejtermékek elhagyása az étkezési szokások teljes átalakítását igényli. A bio gyümölcsök, zöldségek, húsok drágábbak – azonban az állatok, és a környezet védelmét mindenképpen elősegítjük a vásárlásukkal.

A paleolit diéta tudományos háttere egyelőre kétséges. A hosszútávú tanulmányok még hiányoznak a témában. Nincs bizonyíték az adalékanyagok, és a tejtermékek káros hatására. Ráadásul csak valószínűsíteni tudjuk, nem lehet pontosan meghatározni, milyen táplálékot fogyasztott a kőkorszaki ember. Az évmilliók alatt történt változásokhoz a szervezetünk is alkalmazkodott: például Európában az emberek többsége probléma nélkül fogyaszthat tejtermékeket, mivel a szervezetük egész életükben termeli a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzimet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fahéj mint zsírégető

Mindenképpen érdemes tudni, hogy a fahéj az mellet, hogy finom ízt kölcsönöz ételeinknek és italainknak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük