Kezdőlap » Kert » Palántanevelés

Palántanevelés

Ha már elmúlt Mátyás napja (február 24.), akkor már készülhetünk a tavaszi kerti munkálatokra. Első feladatunk, az ősszel felásott talaj előkészítése. A kötött talaj rögeit alaposan el kell gereblyézni, hogy a téli csapadékot a talaj meg tudja őrizni, ezáltal a beültetett növények nyáron sem száradnak ki. Ilyenkor ajánlott a talajba bemunkálni jó minőségű istállótrágyát, komposztot. A tavaszi vetéshez szükséges magvakat már megvásárolhatjuk (kizárólag szakboltokban) és megkezdhetjük a palántanevelést.

A tavaszi vetemények közül feltétlenül palántát kell nevelni a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a dinnye, a paprika, a paradicsom magjából. Ezeknek hosszú a felnevelési idejük, ha tehát akkor vetnénk a magjukat, amikor a talaj már kellően felmelegedett, akkor a növények csak későn fejlődnének ki és a termésük nem vagy csak a nyár végén érne be. A palánták nevelésével a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg.

Néhány zöldségfélét magról és palántáról is fel lehet nevelni, ilyenek az uborka, a cukkini, a patisszon vagy csillagtök, a brokkoli és egyes karalábéfajták. A többi zöldségféle magját állandó helyére vetjük.

A káposztafélék palántái a magvetéstől számított hat hét alatt lesznek kiültetésre “érettek”, a paprika- és paradicsompalántáknak ehhez nyolc hét szükséges. A magvetés idejét tehát visszafelé kell kiszámítani. A fejes káposzta palántáit április 10-e táján lehet kiültetni, a magvetés ideje tehát február végén március első napjaiban van.

Minden kertészkedőnek jó munkát és jó szerencsét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük