Kezdőlap » Betegségek » Pajzsmirigy túlműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Pajzsmirigyünk a nyak alsó részén található lepke alakú mirigyszervünk. A test teljes anyagcsere folyamatára hatást gyakorol. Az összetett rendszer közvetve serkenti vagy gátolja a hipofízis mirigysejtjeit, amely pedig mind a táplálkozásban, mind a hőháztartásban, a szaporodásban jelentős szerepet játszik.Ha megnövekszik a tiroxin szintje az anyagcsere aránya növekszik, és a metabolizmus felgyorsul.

Jellemző tünetek az ingerlékenység, a fogyás, a gyors és szabálytalan szívverés, a hő intolerancia és fokozott izzadás, megváltozott étvágy, alvászavarok, izomgyengeség, remegő kezek, bélműködési problémák, rövidebb és szűkült menstruációs vérzés, kidülledő szemek, és pajzsmirigy nagyobbodás. A pajzsmirigy túlműködés vagyis a hyperthyreosis daganat miatt is kialakulhat, de terhesség alatt és után is kifejlődhet. Basedow-kór velejárójaként is megjelenhet a betegség, ez egy autoimmun állapot, amikor a test által termelt antitestek a szövet megnagyobbításában és a túltermeléshez vezetnek.

A betegséget, először Robert Graves írta le, aki szerint a betegség nem szép látvány, ugyanis körülbelül hússzorosára is duzzadhat a pajzsmirigy, viszont gyógyítható, nagyon ritkán halálos kimenetelű. A pajzsmirigyben kialakulhatnak csomók, ezek többnyire ártalmatlanok, ötven év felett ez abszolút általános, van hogy annyi picik a csomók, hogy észre sem lehet venni, van hogy látványossá nőhet, mindez nem befolyásolja jelentősen a mirigy működését, viszont a csomók kialakulásában mindig valamilyen mögötte pajzsmirigy probléma húzódik meg, ennek kezelése megszünteti a csomókat.

Ezek a csomók jóindulatú daganatok vagy ciszták, nem tudják már ellátni a mirigysejtek feladatát. Előfordulhat, hogy a daganatok rosszindulatúak, ha bármilyen elváltozás esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük