Kezdőlap » Betegségek » Övsömör

Övsömör

Ideggyulladás, mely bőrtünet képében jelentkezik, jellemző módon a mellkas-hát középvonalában. A bárányhimlőt okozó vírus, a Herpes Zoster a felelős a kialakulásáért. A bárányhimlőn átesett betegek egész életükben hordozzák ezt a vírust, a gerincvelő érző idegsejtekben.

A szervezetünket érő nagyobb megterhelés, és az immunrendszer gyengülése következtében ezek a vírusok kilépnek a gerincvelőből, aktivizálódnak és betegséget okoznak. Még a bőrtünetek megjelenése előtt jelentkezhet erős idegfájdalom, amely más, súlyos betegségeket is utánozhat. A mellkasi területen fellépő fertőzés esetében szívfájdalom, ami a szívinfarktus lehetőségét is felvetheti. A hasi területen fellépő erős fájdalmak akár vakbélgyulladást, epegyulladást is felvethetnek.

Pár nappal a fájdalom érzése után megjelennek a jellegzetes hólyagos kiütések, amelyek úgy néznek ki, mint a bárányhimlő. Piros foltok, amelyekben csoportosan helyezkednek el a hólyagok, amelyek pár nap múlva bepörkösödnek, majd leesnek. A gyógyulási idő körülbelül 2-3 hét, súlyosabb esetben akár másfél hónap is lehet.

Vírusellenes gyógyszerrel kezelhető. Helyileg ecsetelőt, krémeket kap a beteg a viszketés és a felülfertőződés megakadályozása végett. Nagyon erős fájdalom esetén fájdalomcsillapító, és B-vitamin adása is indokolt.

Célszerű minél előbb elkezdeni a kezelését, már az első bőrtünetek jelentkezésekor, a szövődmények elkerülése érdekében. Ezek lehetnek a hólyagok felülfertőződése, ezáltal a hegesedés visszamaradása történhet meg. A szemen és az arcon megjelenő betegség akár vakságot is okozhat. Gyenge immunrendszerű betegek esetében pedig az erős fájdalom hosszan tartó fennmaradására lehet számítani.
Fontos tudni, hogy az övsömör fertőző betegség, bárányhimlőt okozhat azoknál, akik még nem estek át ezen a betegségen. Kiújulása ritka, csak nagyon legyengült szervezet esetén merülhet fel a lehetősége.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük