Kezdőlap » Baba-mama » Óvodaválasztás szempontjai

Óvodaválasztás szempontjai

Az óvodaválasztás a legtöbb család számára nagy fejtörést okoz, hiszen általában- ha a gyermek nem volt bölcsődés- ez az első alkalom, hogy a gyermek kikerül a családból, és bekerül az intézményes nevelés rendszerébe.

Nem mindegy tehát, hogy milyen óvodát választ a szülő csemetéjének, hiszen az elkövetkező 3-4 évét határozza meg egy jó óvodaválasztással.
Fontos, hogy minél több szempontot vegyen figyelembe, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb óvodát válassza ki gyermeke, és a család számára.

Lényeges, hogy közel legyen az otthonához. A reggeli, munkába sietős időszakban nem mindegy, hogy a gyermeket milyen messzire kell fuvarozni, esetleg ha a nagyszülők besegítenek, délután mennyit kell esőben, hóban közlekedni. Ha megtalálta a lakhelyéhez közel lévő óvodát, talán ennél is fontosabb szempontot kell megvizsgálnia, a leendő óvodapedagógus személyét. Az óvodák nagy része szervez nyílt napokat, ahol betekintést nyerhetnek a szülők az óvoda életébe, megismerkednek a leendő óvodapedagógusokkal, az óvoda többi munkatársaival. Érdemes ezeket a lehetőségeket igénybe venni, lehetőleg úgy, hogy az óvodába készülő kisgyermeket is elviszik, hiszen így lehetőség van arra, hogy közösen válasszák ki az óvónénit, az óvodát.

Jó lehetőség továbbá arra, hogy megismerkedjenek az óvoda környezetével, felszereltségével, illetve tájékozódjanak a beszoktatás lehetőségeiről, menetéről. Információt kaphatnak azzal kapcsolatosan is, mi a felvételi eljárás menete.
Alkalom arra is, hogy megfigyeljék, milyen módon veszi fel az óvónéni a kapcsolatot gyermekükkel, vagy más gyermekekkel, így már az óvónő pedagógiai attitűdéről is képet kaphatnak.

Érdemes továbbá olyan szülők véleményét is kikérni az óvodaválasztással kapcsolatban, akiknek már vannak tapasztalataik a kiszemelt óvodát illetően. Persze ezeket a véleményeket mindig fenntartással kell kezelni, hiszen mindenki más szempont szerint értékel egy oktatási-nevelési intézményt.

Abban az esetben, ha megtalálták a megfelelő óvodát gyermekük számára, akkor figyelemmel kell kísérni a felvételi tájékoztatót, melyből megtudják a beiratkozás idejét, rendjét. A beiratkozás minden évben május hónapban történik, azonban ennek pontos dátumát a hirdetményeken olvashatják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük