Kezdőlap » Egészséges életmód » Óvatosan a gombával!

Óvatosan a gombával!

A nedves, meleg időjárás kedvez a gombák növekedésének. Akik a gomba szedését választják a vásárlás helyett, azonban sokszor alábecsülik a mérgezés veszélyét. Sokan úgy gondolják, egy gombameghatározó könyv vagy tájékoztató segítségével veszélytelenül gyűjthetik be a gombákat. A toxikológusok szerint a helyzet nem ilyen egyszerű, a gombaszedés veszélyes lehet.

A mérgező és az ehető gombákat gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól. A laikusoknak a talált gombákat mindenképpen be kell vizsgáltatni hozzáértőkkel. Szinte minden nagyvárosban van lehetőség erre.
Az ehető gombák fogyasztása is problémákhoz vezethet, amennyiben nem esnek át megfelelő hőkezelésen. A szakértők szerint legalább 15 percig kell 80 °C-on párolni a gombát, hogy fogyasztható legyen. Azok a gombák, amik nincsenek ezen a módon előkészítve, gyomor-, és bélproblémákat idézhetnek elő. A tünetek általában a fogyasztást követő négy órán belül lépnek fel.

Komolyabb mérgezés esetén azonban a tünetek legkorábban hat-nyolc órával az elfogyasztás után jelentkeznek. Figyelmeztető jelek a súlyos hasmenés és hányás. Ezeknél a tüneteknél azonnal fel kell keresni az orvost, vagy a kórházat – tanácsolják a toxikológusok. A hirtelen folyadékveszteség életveszélyes lehet, illetve maradandó máj-, és vesekárosodáshoz vezethet.

Saját szedésű gombából készített ételeknél ajánlott egy darabot a fogyasztásra szánt gombából félretenni. Mérgezés esetén ugyanis, amennyiben a szakember meg tudja állapítani, milyen gombafajta okozta a mérgezést, hatásosabban és gyorsabban tudnak cselekedni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük