Kezdőlap » Családi élet » Otthoni tanulás feltétei

Otthoni tanulás feltétei

Miért kell otthon tanulni a diáknak? Miért nem az iskolában tanulja meg a szükséges ismereteket? Mi történik a tanórák alatt? Nem lehet egyértelműen megválaszolni ezeket a kérdéseket, mivel minden iskolatípusra nem lehet általánosítani. A középiskolákban tanórákon valóban tanulnak a diákok.

Más a helyzet a szakiskolákban, ahova alulképzett, írni, olvasni nehezen tudó tanulók kerülnek többnyire nem szülői nyomás hatására. Ők többnyire az iskolába a haverok miatt mennek, ahol jól lehet szórakozni. Tanórák alatt szeretnek a mobillal játszani, a lányokat zaklatni, na persze ők is ugyan ezt teszik. Mennek az sms-k, a „jópofizások”, röviden a rendzavarás magas szinten. Így persze, hogy nem lehet tanulni. A félévi bukás döbbenti rá őket, hogy tanulni kellene, s erre csak otthon van mód, mert az iskolában ezt a körülmények miatt nem lehet.

Mi kell az otthoni tanuláshoz? Néhány jó tanács:
Tanulni csak pihenten lehet. Ahol ez történik, ott legyen rend, tisztaság, a szemet ne vigye tévútra semmi zavaró, de legyen előkészítve minden, amire szükség lehet. Taneszközökre gondolok.
Jobb kényelmes székben tanulni az íróasztalnál, mint fotelbe süppedve, vagy fekve. Ha nincs íróasztalod, másik asztal is megteszi.
Fontosak a fényviszonyok: a fény az olvasott oldalt világítsa meg, ne a szemedet! A természetes fény kevésbé károsítja a szemet. Az írásbeli feladatoknál a fény elölről és balról essen a papírra. (Balkezeseknél jobbról.)
Nem tilos ilyenkor zenét hallgatni, de az ne legyen hangos, és figyelemelterelő. Ne a kedvenc nótád szóljon, próbáld ki a komolyzenét.
Célszerű a szóbeli anyag tanulásával kezdeni, utána jöhet az írásbeli.
Minden tantárgy tanulásakor jelentkezhetnek fáradási szakaszok. Ez észrevehető hisz elálmosodik az ember, elkalandozik a figyelme, nem érti azt, amit olvas, stb. Pihenőt kell tartani. Ilyenkor a leghatékonyabb a mozgás, a lazítás.
Fogyassz tanulás közben csokoládét.
Ha lehetőség van rá, a hangos tanulás mindig hatékonyabb, kevésbé kalandozik el a figyelem.
Készíts apró cédulákra feljegyzéseket, a fontosabb nevekről, évszámokról, matematikai összefüggésekről. Ez legyen a zsebedben, amikor mész bevásárolni, edzésre, randevúra. Közlekedés közben előveheted, és újra memorizálhatod. Vidéki tanulóknak javaslom, remek idő kihasználás. Többet ér, mint szétszedni az autóbusz hátsó ülését.
Ne felejtsd: az ismétlés a tudás atyja!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük