Kezdőlap » Divat és szépség » Ősszel és télen gyakoribb a bőrszárazság: mit tehetünk ellene?

Ősszel és télen gyakoribb a bőrszárazság: mit tehetünk ellene?

A természet eredetileg nem látott el minket száraz bőrrel: a bőranyagcsere folyamatai ideális esetben biztosítják a bőr nedvességtartalmát, a lipidekből álló védőréteget, és a megfelelően működő sejtmegújulási folyamatokat. Azonban a születésünktől fogva a környezet is hatással van a bőrünkre: például a hőség, hideg, napfény, víz, szappan, vagy a különböző ruhák. Egyes faktorok különösen megterhelőek a bőr számára: például a hideg hónapok során, a túlzásba vitt sport, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy az elégtelen folyadékbevitel hatására is kiszáradhat.

A bőr kiszáradását a hideg hónapokban megelőzhetjük, amennyiben betartunk néhány egyszerű alapelvet. A mindennapos tusolás fontos – a forró víz, és az erősen lúgos szappanok azonban kiszáríthatják a bőrt. A zuhanyzáshoz használjunk langyos vizet, és kímélő, bőrazonos pH-értékű, tápláló összetevőket tartalmazó tusfürdőket. A tusolás után óvatosan töröljük meg, és a száradást követően azonnal krémezzük be bőrünket a bőrtípusunknak megfelelő testápolóval. A kézfejre, és az arcbőrre használjunk speciális krémeket. A szemkörnyéki vékony bőr ápolására a különböző olajok (például a mandulaolaj, vagy a ligetszépeolaj) kiválóan alkalmasak.

A száraz bőr amellett, hogy feszülő, kellemetlen érzést okoz, súlyosabb esetben ahhoz vezethet, hogy a bőrünk nem lesz képes megfelelően ellátni a funkcióit, esetleg különféle bőrproblémák is kialakulhatnak. A száraz bőr kirepedezhet, kisebesedhet, érzékennyé válhat. A megfelelő ápolással azonban megelőzhetjük a bőrszárazság okozta panaszok kialakulását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A haj

” Ha van valami a világon ami nem tartós, az a tartó hullám” ( Kunze) …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük