Kezdőlap » Növények » Ősi életek kialakulása

Ősi életek kialakulása

A prokarióták voltak a legsikeresebb és bőséges élőlények a Földön. Valójában ők voltak a domináns csoport körülbelül 2000 millió évvel ezelőtt, mert ők voltak egyenlőre az egyetlen életforma is. Mint egy hatalmas nagy biomassza, például az óceánokban, körülbelül 90%-át tettei ki. Ők voltak a legősibb orgazmusok a Földön. A legkorábbi ismert fosszilis sejtek.

Mivel a prokarióták nagyrészt láthatatlanok az emberi szem előtt, ezért hajlamosak vagyunk elfelejteni őket. Azonban a kutatók felfedezték, hogy már kulcsszerepet játszottak a Föld történetében is, és a bomlási folyamatokban, valamint minden ökoszisztémában. Hozzájárultak jelentősen az evolúcióhoz, hogy megismerjük jobban ezeket az életformákat.

A mai prokarióták hasonlítanak a régebbi fossziliákhoz, de ezek modern orgazmusok, melyek sikeresen alkalmazkodtak a mai modern környezeti feltételekhez. Megtalálhatóak igen szélsőséges körülmények között is, mint például az Antarktiszon, az óceánok mélyén, a sziklákon, mélytengeri nyílásokban, és a forrásban levő hőforrásokban. És mindig jelen vannak az emberi környezetben, a városokban, otthonokban, és az emberi testen.

A cianobaktériumok (kék-zöld alga) egy csoportja a prokarióták, melyek rendkívül fontosak mind az ökológiai és evolúciós szempontból.
1500 millió évvel ezelőtt a fotoszintetizáló szervezetek a tengerben éltek, mert hiányzott a védő ózonréteg, és a Föld még akkor a halálos szintű UV sugárzásban fürdött. Csak miután megszűnt ez a halálos sugárzás, ózonréteg képződött, akkor mentek ki az élőlények a föld felszínére, és hagyták el a tengert. Persze ez is hosszú folyamatként játszódott le, nem pedig egyik napról a másikra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük