Kezdőlap » Növények » Ördögharaptafű

Ördögharaptafű

Erről a növényről Hippokratész azt mondta, hogy serkentőleg hat az agyra, a gyomorra és a méh működésére. A római tudós, Plinius pedig így írt: „ ne múljék el nap anélkül, hogy az emésztés segítségére ne együnk meg néhány darab ördögharaptafű-gyökeret…”
A hagyományos kínai és indiai orvoslásban légzőszervi, főleg asztma és hörghurut kezelésére alkalmazták a növényt.

A középkori Európában szintén köhögésre ajánlották, de leginkább állatokat gyógyítottak vele. Az idő múlásával az emberek gyógyításában újra, mint emésztést javító növény került vissza.
Angliában a 17. század herbalistája, Nicholas Culpeper légzési nehézségekre, köhögéscsillapításra ajánlotta. Állítása szerint kezelhető az ördögharaptafűvel a seb, a köszvény, valamint a gyomorférgek ellenszere is.

Európai tudósok később igazolták Culpeper egyik állítását. A növényben felfedeztek olyan vegyületet, az alantolaktont, amely valóban segít a bélparaziták kiűzésében, és néhány baktériumot, gombát is elpusztít.
Ennek megfelelően, elsősorban bélfertőzések megelőzésére és kezelésére használják napjainkban, illetve néhány állatkísérlet szerint csökkenti a vérnyomást, és nyugtatólag hatott az állatokra.

Bélfertőzés esetén, vagy magas vérnyomásra fogyasszunk főzetet az ördögharaptafű porított gyökeréből. 1-2 teáskanálnyi port forraljunk lassan, 30 percig 3 csészényi vízben. Keserű ízét javítsuk fel nagykanálnyi mézzel, s így napi 2 csészényit igyunk belőle.
A növény szokásos ajánlott mennyiségnyi fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Terhes és szoptató nők, valamint cukorbetegek azonban ne fogyasszanak a növényből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük