Kezdőlap » Növények » Ólomvirág

Ólomvirág

Dél-Afrikában őshonos kúszónövény. A mediterrán klíma, amit jól visel, hazai körülmények között teleltetést igényel. Rendkívül gyorsan növő örökzöld növény, nagyméretű kék, vagy fehér virágokkal, amelyek a nyári hónapokban nyílnak. Cserépben, vagy rácsra felfuttatva, az erkélyünk díszeként is tartható. Metszéssel és támaszték segítségével kicsi fácskát is nevelhetünk belőle.
Virágai ragacsosak, ezért amikor elhervadnak, maguktól nem hullanak le, nekünk kell lecsípni azokat. Akár 2 méter magasra is nőhet, cserépben nevelve, megfelelő gondozás mellett.
Fényigénye nagy, déli fekvésű ablakban jól érzi magát. Az erős, közvetlen napsugárzástól viszont óvnunk kell, mert megégeti a leveleit. Tápdús, vízáteresztő földbe kell ültetni. Virágzás idején, a nyári hónapokban, bőségesen öntözzük, de a pangó vizet mindig távolítsuk el. Ebben az időszakban a bőséges tápoldatozást se feledjük. Arra vigyázzunk, hogy a virágait ne érje víz.
Lehetőleg szélvédett helyet keressünk számára, mert az ágai törékenyek, és az erős szélben, vagy a nagy esőkben könnyen megsérülnek.
Ha nem szeretnénk, hogy magasra nőjön, bátran metsszük, és ezzel a virágzását is erősíthetjük.
A téli fagyok beköszöntével állítsuk világos helyre, és itt teleltessük. Hűvösebb időben a levelei lehullhatnak, de tavasszal ismét kihajt.
Nagyon gyorsan nő, ezért érdemes visszavágni, évente kétszer, tavasszal és a virágzás után, ősszel.
Nagyon könnyű szaporítani. A tavaszi vagy az őszi időszakban, amikor visszavágjuk a növényünket, a hajtásokat dugványként használhatjuk. Gyökérsarjakkal és magvetéssel is szaporíthatjuk. Általános virágföldbe, kevés homokkal keverve ültessük el a hajtásokat, és amikor növekedésnek indultak, akkor mindig vágjuk vissza, és így nagyon szép sűrű, bokros növényeket nevelhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük