Kezdőlap » Mobil és tablet » Olcsó kínai mobilok egyenesen Kínából

Olcsó kínai mobilok egyenesen Kínából

Az elmúlt 2-3 évben új utakra leltek a magyar mobilfelhasználók. Egyre többen vesznek bátorságot, hogy közvetlen kínai webshopból vásároljanak, itthon egyébként teljesen ismeretlen márkájú androidos mobilokat a világ túlsó feléről. Hogy ennek mi az oka az egy külön cikket megér. Az biztos, hogy az ár mindenképpen versenyképessé teszi ezt az alternatívát, főleg, hogy a postaköltség kifejezetten alacsony, sőt a legtöbb esetben teljesen ingyenes.

Nézzük a tényeket!
Az interneten egyszerű kulcsszavakkal keresgélve pár perc alatt rábukkanunk ezekre az oldalakra. Több olyan beszámolót is lehet olvasni magyar nyelvű oldalakon, ahol ilyen helyeken vásárolt mobilokról írnak.
Egyszerű a regisztráció, hatalmas a választék. Olyan hardver tulajdonságokkal bírnak a mobilok, amilyenről európai ember még csak nem is álmodik. Például 8 magos processzorral szerelt telefonokat már 100€ körül kaphatunk. Az ember hirtelen azt sem tudja, hogy hová nézzen és melyiket válassza a jobbnál jobb ajánlatok közül. Természetesen rengeteg kiegészítő terméket is találhatunk a mobilokhoz, tabletekhez.
Több szolgáltató közül lehet választani a postázásnál. Az ingyenes lehetőséget jellemzően a Registered Air Mail vagy a Singapore Post Registered Air Mail biztosítja. Személyes tapasztalat, hogy tényleg kiszállítják az árut. A GPS-es nyomkövetés pedig lehetővé teszi, hogy folyamatosan kövessük frissen vásárolt kütyünk útját. Fizetésnél érdemes a Paypalt választani, amivel gyorsan és pontosan rendezhetjük a piszkos anyagiakat. Innentől kezdve már csak türelmesen várnunk kell kb. 2 hetet. Majd egyszer csak kapunk egy levelet a vámhatóságtól, amiben arra kérnek bennünket, hogy nyilatkozzunk a csomag tartalmáról és értékéről. Ha esetleg mást válaszolnánk, mint ami a valóság, akkor bajba is kerülhetünk, ugyanis két éve már minden csomagot kibontanak és átvizsgálnak. Függetlenül attól, hogy mi van ráírva vagy mit ír a kedves állampolgár. Szemet szúrt a vámosoknak, hogy az utóbbi időben megugrott az USA-ból (e-bay) és Kínából érkező “ajándék” jelzésű kis csomagok száma, amik valószínűleg elkerülik a vámolás folyamatát. Úgyhogy ha valaki így vásárol, akkor érdemes rászámolnia a 100€ alatti termékekre az áfát. Ennél értékesebbekre pedig még külön vámot is.

És a hihetetlen az, hogy még így is megéri. Jómagam is kockáztattam és bevállaltam egy ilyen telefont nemrég. 60€, két hét, áfa és már kezemben is volt a csodagép. Igaz a Telenor hálózatát folyamatosan eldobálta, így csak telefonálni nem lehetett vele, de hasított a 4 mag. És ekkor jött még egy rizikós lépés, mert visszaküldtem Kínába, hogy megjavítsák. És láss csodát megjavították és azóta is szépen muzsikál.

Zárásként érdemes megemlíteni, hogy természetesen ezek a mobilok közel sem esnek át olyan minőség ellenőrzési rendszeren, mint a világmárkák. Viszont azokat a telefonokat is ugyanazok a kínai gyárak készítik, csak nagyobb odafigyeléssel. Meg is fizettetik az árát ennek a gondoskodásnak. Így előfordulhat, hogy van benne GPS, csak szinte életképtelen. Szép nagy a kijelző, csak éppen néhány hónap után behal és mehet a kukába. Van tehát veszítenivaló a történetben, de még 10-20€ pluszban ráköltve már igazán márkás kínai telefont vehetünk, amikkel sokkal kisebb a kockázat. Vagy maradunk az itthon elérhető lehetőségeknél.

Persze mindenki eldöntheti, hogy neki mi éri meg és mire van szüksége, de jó tudni, hogy van választási lehetőségünk. A választás szabadsága mindenkinek fontos érték.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A világ első androidja~ T-Mobile G1

Az 1960-as évek óta a mobilok gyártási körében rengeteg minden dolog történt, a vonalas és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük