Kezdőlap » Házfelújítás » „Ökosan” a világítás terén is

„Ökosan” a világítás terén is

Ha úgy döntünk, hogy háztartásunkat „zöld útra térítjük”, számos lehetőség adódik a környezettudatosság lakóhelyünk csempészésére. Az egyik legegyszerűbb formája a zöldítésnek, ha a közvetlenül, költségekben megjelenő területeken kezdjük az átalakításokat. A víz- és villanyszámla költségeinek előteremtése jelenleg is nagy gondot okoz a hazai háztartásoknak, így érdemes ezen a területen kezdeni.

Otthonunk világítási eszközeit minden egyes nap használjuk, ennek ellenére kevés figyelmet fordítunk rájuk.
Fontos, hogy rendszeresen karbantartsuk a világító eszközöket, testeket, armatúrákat otthonunkban, hiszen egy elromlott vagy régi eszköztől aligha várhatunk el megtakarításokat.

Némi beruházás árán izzócserén is gondolkodhatunk: hagyományos izzónkat halogén, de jobb esetben LED-es eszközökre cserélhetjük. Annak ellenére, hogy ezen izzók más elektronikai kiépítést igényelnek, mint hagyományos társaik, rendkívül jó üzemi tulajdonságaikkal egyre inkább csábítják a vásárlókat.

A beszerzési költségük ezeknek az égőknek többszöröse a hagyományos izzókhoz képest, azonban az üzemelés alatt a hosszú élettartam (akár 30-40 ezer üzemóra) és a magas hatékonyság miatt belátható időn belül megtérül a beléjük helyezett beruházás.
Napi négy órás üzemelés, 50 Ft/kWh áramdíj mellett, egyes kalkulációk mellett 3-3,5 év alatt megtérül a beruházás, s ezután környezeti és gazdasági haszonnal számolhatunk. Miután ezen izzók rendkívül hosszú ideig jól funkcionálnak, ezért a ritka cseréjük és javítási igényük is javítja megtérülési arányukat.

S természetesen ezen a területen is fontos a gondosság: csak akkor használjuk a világítást, ha tényleg szükséges, s ha lehet, természetes fényforrásokat is igyekezzünk bevonni világítási rendszerünkbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Parasztház felújítása

A felújított parasztház kellemes otthonunk lehet. A vidéki és egyben nyugtatóként ható hangulat a tiszta, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük