Kezdőlap » Látnivalók » Óbudai selyemgombolyító

Óbudai selyemgombolyító

A selyemgombolyító Óbudán a III. kerületben van (Miklós tér 1.). Az elmaradt selyemipar fejlesztésére II. József – a kalapos király – miután engedélyével 1781-82-ben megépült a Filatórium selyemfonoda, Magyarországra hívta az itáliai Agostino Mazzucato selyemszakértőt és megbízta, hogy Óbudán egy Deglomeratóriumot, selyemgubófojtó és selyemfonalgombolyító üzemet létesítsen, majd az üzem vezetését ellássa. Mazzucato elgondolásai alapján a kiviteli terveket Thallherr József készítette.

Az ovális alaprajzú, copf stílusú, egyemeletes, 24 ablakos épület 1786-ra készült el, és még abban az évben megkezdődött a munka Mazzucato 40, saját találmányú gombolyító-gépén. A földszinten 4o katlant építettek meg, az emeleten 8o tonna gubó tárolására alkalmas raktárakat alakítottak ki. Az épület szokatlan alaprajzi formáját üzemi, illetve munkaszervezési szempontok határozták meg. Az a feltevés, hogy az épület római falakra épült s ez befolyásolta alakját, tévesnek bizonyult. Az épület keleti végére, bejáratként, háromszögű oromzattal lezárt rizalit épült. Az emeletre kétoldalt negyed-köríves alaprajzú, külső lépcsők vezetnek fel.

Az üzem megindulása után az ország minden részéből verbuvált munkásfiatalokat megtanították a gépek kezelésére és a selyemgombolyításra. Annak ellenérc, hogy Townson angol utazó 1793-ban elhagyott épületként említi, nyilván átmeneti szünetelés után folytatták a munkát, mert 1814-ben, amikor Mazzucato 92 éves korában meghalt, a gyárat Roscogni Károly selyemgyáros vette át és 1830-ig üzemeltette.

Az épületet a 19. sz. végén lakóházzá alakították át, belsejét válaszfalakkal osztották meg, majd eredeti jellegét eltorzító több átalakítást végeztek rajta, ablakainak egy részrét befalazták, sőt a jellegzetes főhomlokzati lépcső egyik karját elbontották. Az elhanyagolt állapotban lévő épületet, 1955-56-ban Pfannl Egon restaurálta, helyreállítva az eredeti homlokzatot az elpusztított lépcsőkarral együtt. A többször felújított épület belső udvarát lefedték. Az épületben korábban a Magyar Kulturális Kamara, és a Közművelődési Információs Intézet működött. 1975-ben elhatározták felújítását. Jelenleg néhány művelődési intézmény működik helyiségeiben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izland a forrongó jég világa

Izland, Iceland – egy sziget közvetlenül az Északi sarkkör közelében, Norvégia és Grönland között. Egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük