Kezdőlap » Látnivalók » Óbudai római katolikus plébániatemplom

Óbudai római katolikus plébániatemplom

Budapesten, a III. kerületben található a Szent Péter és Pál plébániatemplom (Lajos u. 168.). A mai Óbuda területén emelhette Orseolo Péter király a prépostsági templomot. Nagy Lajos édesanyja – Erzsébet – számára új prépostsági templomot építtetett Szűz Mária tiszteletére. Ez lett az óbuda káptalani városrész központja. A középkori Óbuda a veszprémi egyházmegyéhez tartozott és főesperesi központ volt, de plébániája Exempt (a rendes joghatóság alól kivett) volt es az esztergomi érsekséghez tartozott.

A káptalani városrésztől (az Árpád-híd választóvonaltól) délre terült el a királynéi városrész. Ennek központja pedig a Margit-kápolna volt, amelyet 1335-ben a város plébániatemplomává nyilvánítottak.
A török idők után német telepesekkel benépesült Óbuda e plébániáját 1698-ban állították vissza. A szükségkápolna kicsinek bizonyalt, ezért gr. Zichy Miklós földbirtokos támogatásával, közadakozásból építették a mai barokk stílusú Szent Péter és Pál plébániatemplomot (III. Lajos u. 168.) 1744-49-ben, Paur György tervei szerint. Homlokzatát középtorony és volutával csatlakozó oldalrészek jellemzik.

Kapuja felett Szent Rozália domborműve, fülkékben Szent Sebestyén és Szent Rókus szobra, a torony sarkainál Szent Péter és Pál szobra látható. Valamennyi Bebó Károly műhelyében készült.
Belseje háromszakaszos terem, félkupolás apszisú szentéllyel, kétoldalt földszinti és emeleti oratóriumokkal. Főoltárán Szent Péteres Pál képe Vogl Gergely festmény, keretét Bebó tervezte.

Itt helyezték el kiscelli templom és kolostor főoltárát és Szent Ivó képét. Öt mellékoltára és tíz apostolszobra Bebó munkája (1752); szószékét is ő készítette (1753). Orgonája Standinger János budai mestertől való (1783). A szószék alatt Zichy Péter vörös márvány epitáfiuma látható, Bebó munkája (1754). A templomot 1958-ban Borsos László es Klimsa Artúr állította helyre. A templom előtti tér szélén a Lajos utcára nézően áll Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra. A barokk stílusú szobrokat Zichy Miklós és neje rendelésére Bebó Károly készítette (1753-54). A plébániaház 1750-ben épült (III. Lajos u. 168.).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Canal Grande

A Canal Grande (Nagy Csatorna) az Adria Királynőjének is nevezett Velence fő közlekedési útvonala. Velence …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük