Kezdőlap » Látnivalók » Óbudai református templom

Óbudai református templom

Óbudán, a III. kerületben áll az Óbudai református templom (III. Calvin köz 4), a főváros legrégibb református temploma. Óbudán 1606-tól, a reformáció kora óta folyamatosan létezett református egyházközség. Egyik első prédikátora Szováthi Gáspár volt.

1777-ben az erősen megromlott állapotú és kicsinek bizonyult imaház felújítása és bővítése érdekében. Mária Terézia királynőhöz beadott kérvényük következtében csaknem elvesztették addig élvezett szabadságukat is – a bécsi udvar egész erejével a katolikusokat támogatta, s ebben Zichy család is segédkezett.

A II. József – a kalapos király – által kibocsátott türelmi rendelet (1781) után a gyülekezet 1783-ban megkapta meg a szabad vallásgyakorlást, valamint az építkezési engedélyt. 1785. május 18-án tették le a templom alapkövét. A templom felszentelésére 1786. augusztus 27-én került sor. 1787-ben II. József engedélyt adott torony építésére is, amelynek alapkövét 1788. május 3-án tették le, s szeptember 21-én a közösség által vásárolt első harangot is helyére emelték. A másodikat 1789-ben Kónya István kurátor adományozza a gyülekezetnek.

A kurátor 1791-ben iskolát épít, 1796-ban a parókiát is rendbe hozza – ezzel a közösségi feladatait ellátja. Az 1838-es árvíz nagy veszteséget okozott a közösségnek – épen mintegy 50 ház maradt, a templomban 2 méter magasan állt a víz.
1848-ban orgonát építettek.1853-ban birtokba vettek egy új iskolát.

1878-ban felújították a tornyot és elhelyezték a toronysisakot. 1883-ban villám csapott a toronyba és megrongálta az épületet. 1905-ben új parókia építése kezdődött Kós Károly tervei alapján, melynek felügyeletét 1908-1909-ben is végezte.
A második világháborút követően a református egyház ingatlanait – a templom és a parókia épületén kívül – kisajátították.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük