Kezdőlap » Házépítés » Nyílászárók cseréje a családi házakban

Nyílászárók cseréje a családi házakban

Annak érdekében, hogy meg tudjuk valósítani az energiatakarékosságra vonatkozó céljainkat, mindenképp korszerűvé kell változtatni a családi házunkat, és ehhez természetesen hozzá tartozik a nyílászárók cseréje is, egy korszerű változatra. Egy nyílászáró esetében nagyon fontos az, hogy megfelelő hőszigetelő képessége legyen, hiszen csak is így lehet kellően energiatakarékos. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a nyílászárókat ugyanolyan méretűre cserélik le, pedig a családi házaknál meg van annak a lehetősége, hogy a házban az ablakok által változtassanak a homlokzati képen, javítsanak a belső fényviszonyokon, vagy akár növeljék a családi ház méretét az ablakok által, optikailag, vagy valóságosan. Utóbbit úgy is megtehetjük a nyílászárók segítségével, hogy még új falakat sem kell húznunk hozzá.

Ebből a szempontból mindenképp az a lényeg, hogy a házunkat egy modernebb stílusú otthonná változtassuk át, amely egyben élhetőbb és barátságosabb, nyíltabb környezetet is biztosít számunkra, amely világosabb is az eddigieknél. Az első lehetőség az lenne, hogyha a parapet lebontásával úgynevezett francia ablakot alakítunk ki. Amikor nyílászárót cserélünk, akkor a házunkat egyben modernizáljuk is egy kicsit, így amikor kivesszük a helyéről a régi ablakot, akkor érdemes lebontani az ablak alatt található parapet falat is, hogy így francia ablakot tudjunk a helyére beépíteni. Így, mivel megnöveljük az üveg felületét, világosabb lesz a szoba, és optikailag is nagyobbá válik. Egyesek szerint a francia ablak akkor igazán mutatós, és funkcióját illetően is előnyös, hogyha erkéllyel vagy terasszal határos a szoba. A francia ablak esetében annál látványosabb megoldást érhetünk el, minél nagyobb, szélesebb volt az eredeti ablak, és természetesen ennek megfelelően tágul majd a tér is, optikailag akkor, hogyha egyszerű szobáról van szó, és valóságosan pedig akkor, hogyha erkély is tartozik a szobához. Szintén kiváló megoldás, hogyha gyakorlatilag faltól- falig érnek az ablakok, hiszen ekkor az egyik fal szinte teljes mértékben üvegből lesz. Ennek megfelelően a szobának igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk, amelynek tökéletes kiegészítője a családi házaknál az erkély, és a terasz is.

Egy másik lehetőség, hogyha ablakfülkét alakítunk ki, amely egy nagyon látványos, és egyben praktikus megoldás is a családi házaknál. Ezzel a típusú nyílászáróval elsősorban a angolszász stílusban találkozhatunk, és jellemzője, hogy az ablakokat ívesen, trapéz vagy téglalap alakúvá teszik. Ezzel a megoldással úgy kaphatunk nagyon hatásos és hasznos felületet, hogy nem is növeljük a ház alap területét, ám mégis oldalra tekinthetünk, és növelhetjük a belső teret is. Egy ilyen ablaknál elhelyezhetünk házi kedvenceket, de akár virágokat is, és igen hasznos pakolófelületté tehetjük például a konyhában. Így megnövelhetjük általa a konyhapultot is, de ugyanakkor kiváló megoldást jelenthet minden hálószobába, hiszen igazán egyedi hangulatot tesz lehetővé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük