Kezdőlap » Utazás » Nyaralás Tunéziában

Nyaralás Tunéziában

Tunézia az afrikai kontinensen található, Líbia és Algéria között fekvő ország, ami az Észak-Afrika mediterrán tengerpartjának egy részét tudhatja magáénak. Tunézia fővárosa Tunisz, és az ország elég nagy területét, 45%-át homok borítja, melyet Szaharának nevezünk. Habár az ország gazdasága elég változatos, manapság igencsak meghatározó jellegű a turizmus, valamint a kereskedelem is. Afrikában ebben az országban a legmagasabb az életszínvonal, és nem úgy mint más afrikai országban, itt a nők is egyenrangúak, és kizárólagos monogámia az elfogadott.

Az ország őslakosainak nevezett berber törzsek manapság már csak a lakosság töredék részét teszik ki. Tunézia területe a világtörténelemben jelentős, még időszámításunk előtt is lakott területnek számított, egykoron a föníciaiak is éltek itt. Volt már az ország területe a térség központja, és számos háború is zajlott itt, valamint uralkodásról és birtokbavételről sem egyszer olvashatunk a történelemkönyvekben. Tunézia területe francia gyarmat volt egykoron, végül 1956-ban lett független demokratikus állam.

Sokan nevezik Tunéziát Afrika leglátványosabb országának, ami kétségkívül igaz is, hiszen látványosságokban rendkívül gazdag államról van szó. Csak hogy néhányat megemlítsünk, homokos tengerpart, ragyogó napsütéssel, kőkori települések, és Karthágó romjai is felfedezésre várnak. Hogyha Tunéziába utazunk, mindenképp látogassunk el a fővárosba is, ahol érdemes megnézni az óvárost, Medinát, amely történelmi emlékeket őriz, például az Aziuna mecsetet, vagy a tőle nem messze található Souq l-Attarine-t, ami napjainkban a parfümkészítők utcájaként ismert. Szintén itt találhatjuk meg a Tourbet l-Bey-t, ami egy mauzóleum, valamint a Dar l-Haddad-ot is, ami a világörökség részét képezi. Ezeken kívül olyan látványosságokkal találkozhatunk, mint a Szent Vincent de Paul katedrális, vagy a Bardo Múzeum. Kiváló lehetőség a romváros megtekintésére a Byrsa hegy, amelynek panorámája egyértelműen Karthagó területére vetül, azonban ezen a hegyen nézhetjük meg a Szent Lajos Székesegyházat és a Nemzeti Múzeumot, vagy az Amphiteátrum-ot. Található a városban egy hatalmas méretű fürdő is, ami az Antonine Fürdő nevet viseli, valamint egy francia gyarmatosítók által épített kávéház is, a Ville Nouvelle.

Amennyiben a parti városok közül kellene kiemelnünk egyet, mindenképp Sidi Bou Said-re esne a választás, mely igazán lenyűgöző látványt nyújt macskaköves utcáival, egységesen kékre festett ablakaival, valamint a várost határoló szikláival. Aki kellemes, nyugodt időtöltésre vágyik, itt megtalálhatja a kikapcsolódást akár az egyik helyi kávézóban is. Tunézia másik nagyon kedvelt területe a Cap Bon félsziget, azon belül is a homokos tengerparttal rendelkező Hammamet, ahol számos éjszakai szórakozóhely, valamint egy rendkívül nyüzsgő piac is várja az ide érkezőket. Említést érdemes Dougga városa is, ahol római kori romok találhatóak, többek között egy 3500 férőhelyes színház is, ahol az ókori drámaelőadásokat is tartották. Legalább ennyire érdekes a szőnyegszövés fellegváraként emlegetett Kairouan városa, ahol egy oszloperdőből kialakított nagymecsetet tekinthetünk meg. El-Jem városában megtekinthetünk egy Colosseum-ot, amit időszámításunk előtt 230-ban építettek, és amely egész Afrika legnagyobb római korabeli építményének számít a maga 30 ezres férőhelyével. Az ország legősibb településében, Touzeur-ban egy Dar Charait Múzeum nevű látványosságot tekinthetünk meg, valamint egy Pálmakertet is, ahol egzotikus növények özöne mellett több mint 200 ezer pálmafát tekinthetünk meg. Touzeur-ban lehetőségünk nyílik arra, hogy egy hőlégballon utazásra befizessünk, igazán egyedi élményt szerezve ezzel magunknak.

Mindenképp látogassunk el Matmata városába, ahol megtekinthetjük a Csillagok Háborúja egykori forgatási helyszínét, valamint a földbe vájt házakat, ahol napjainkban is laknak őslakosok. A helyi lakosok a sivatag kapujának nevezik Douz-t, amely a sivatag szélén található utolsó oázis. Aki szeretne ilyesfajta sivatagi kalandba befizetni, annak itt lehetősége adódik rá. Tunézia strandjain egyébként számos különleges sport kipróbálására is lehetőségünk van, például tevegelhetünk, homoksízhetünk, vagy kipróbálhatjuk a szárazföldi vitorlázást is, esetleg sziklafalat is mászhatunk az Atlasz hegységben is. Vannak azonban olyan helyi, speciális programok, amiket a lakosok szívesen mutatnak be a turistáknak, ilyen például a tengeri kalózkodás, amely valódi körülmények között tulajdonképpen egy kalóztámadás eljátszása, természetesen megszervezett módon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vietnám látnivalói

Vietnám Délkelet-Ázsiában található ország, méretét tekintve alig kisebb, mint Németország, fővárosa pedig Hanoi. Felszíne dombos-hegyes, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.