Kezdőlap » Hotel » Nyaralás a Murter- szigeten

Nyaralás a Murter- szigeten

A Murter- sziget Horvátországban, azon belül is Közép-Dalmáciában található, és ezen a szigeten helyezkedik el a Murter nevű város is. A Murter- szigeten található főbb települések között megemlíthetjük a Betina, a Jezera, és a Tisno nevű városokat is.
A Murter-szigeten 5000 fő él, míg Murter városában csupán 2000, így ezt mondhatjuk a legnagyobb településnek az egész szigeten. A szigetre egy 12 méter hosszú hídon keresztül juthatunk el. Itt többnyire sziklás, és aprókavicsos tengerpart található, és a sziget tengerszint feletti magassága sem túl nagy, mindössze 125 méter. A Murter- sziget festői szépségű, azonban csupán 18 km2 nagyságú. Horvátországban ez a sziget az, mely a legnagyobb jelentőségű a többi közül, és amely a legközelebb fekszik a parthoz. Többnyire halászok, hajóépítők és olajtermesztők élnek itt, azonban a turistaszezonban sokan érkeznek ide, hogy kipihenjék magukat, és kikapcsolódjanak. Az szigeten az egyik jelentős tengerparti település Hramine, amely egy olyan öbölnél lett kialakítva, ahol erdős részek vannak többnyire. Fenyőerdők és homokos tengerpart található Slanica-nál, ami szépsége és népszerűsége miatt a turisták által leggyakrabban látogatott település a szigeten, sokaknak van itt nyaralója is.

Ugyancsak lényeges kisváros Tisno, mely a sziget egyik legrégebben lakott települése. Ide egy felnyitható vashídon keresztül juthatunk el, ugyanis egy 30 méter széles tengerszoros választja el a szárazföldeket egymástól. Ide többnyire az olyan turisták érkeznek, akik a csodás panorámát, a tiszta vizet, és a szép környezetet részesítik előnyben, nem pedig a pörgést és bulizást. Tisno kisvárosából egy hídon keresztül juthatunk el Jezera városába, mely a Murter-sziget északkeleti területén fekszik. Itt található a Jezera-öböl, melynek védett kikötőjében igazi gyöngyszemeket is láthatunk, és persze felszállhatunk egy hajóra is, ha el szeretnénk jutni a Kornati Nemzeti Parkba. Mivel itt főleg halászok élnek, ezért hogyha ide utazunk mindenképp érdemes megkóstolnunk a helyi halspecialitásokat, vagy a helyi borokat, ugyanis az itt élők gyakran termesztenek szőlőt is. Természetesen napjainkban már az idegenforgalom a legfőbb megélhetési forma az itt élők számára, de azért foglalkoznak még olajbogyó termesztéssel is az előbb említett halászaton és gyümölcstermesztésen kívül.
Mindenképp érdemes ide ellátogatnunk, hogyha nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra vágyunk olyan helyen, ahol nemcsak a természet szépségeit csodálhatjuk meg, de gasztronómiai élvezetekben is részünk lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Crocus Hotel

A Crocus Hotel egy Villány központjában található családi szálloda, amely maximális kényelmet kínál az itt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük