Kezdőlap » Fitnesz » Növeljük a súlyzós edzés intenzitását negatív ismétlésekkel

Növeljük a súlyzós edzés intenzitását negatív ismétlésekkel

A fejlődés átmeneti leállása, vagy lassulása az erősítő, súlyzós edzést végzők számára általában ismerős jelenség. Néhány hónap, vagy év után, ha nem változtatunk rendszeresen az edzéstervünkön, az az izmok, és az erős növekedését is hátrányosan befolyásolja. Az intenzitásfokozó technikák segíthetnek túljutni ezen a fázison – ide tartoznak például a negatív ismétlések is.

A testépítéssel kapcsolatos kutatások már a hetvenes években bebizonyították, hogy a gyakorlatok negatív fázisa (azaz, amikor visszaengedjük a súlyt) ugyanolyan produktív az izomfejlődés szempontjából, mint a pozitív szakasz. Ha egy edzésen odafigyelünk a súlyok lassú, kontrollált visszaengedésére, a másnapi izomláz is erősebb lesz. A negatív ismétlések technikája erre az elvre épül. Természetesen, mint minden intenzitásfokozó technikát, ezt is csak időnként, egy-egy edzésen érdemes alkalmazni: nem tekinthetjük az izomépítés alapkövének.

Ahhoz, hogy a negatív szakaszokat használjuk erőnöveléshez, a legtöbb esetben szükségünk van edzőtárs segítségére. Tegyünk több súlyt a rúdra, mint amennyit magunktól meg tudnánk emelni. Az edzőtárs segítségével emeljük ki a súlyzót, majd lassan, kontrolláltan engedjük le, a végén próbáljuk megállítani, akár meg is indíthatjuk visszafelé. Az alsó holtpontról az edzőpartner segítségével juttassuk vissza a rudat a kiinduló helyzetbe. Néhány gyakorlatnál egyedül is végezhetünk negatív ismétléseket: például, ha bicepszedzés során a lábunk, és a derekunk segítségével juttatjuk a súlyt a felső pozícióba, ezután lassan engedjük vissza. Már néhány negatív ismétlés is meglepő eredménnyel járhat: a szokásosnál nagyobb terhelés miatt több izomrostot vesz igénybe, és a makacs izmokat is fejlődésre sarkallja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzésmódszerek: Csökkenő és extra szériaedzés

Haladó edzésmódszerekről lesz most szó. Kezdők ne próbálkozzanak velük, mert nincs meg hozzá a tapasztalatuk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük