Kezdőlap » Kert » Növekedést gátló anyagok

Növekedést gátló anyagok

A díszkertészeti termesztésben újabban elterjedten alkalmazzák, mint új technológiai eljárást, a növekedést csökkentő, vagy retardáns szereket. Fényben gazdag időszakban viszonylag könnyű zömök, cserepes növényeket nevelni. Fényben szegény időszakban, vagy terminkultúráknál a rövidnappalos kezelés idején megnyúlás következhet be, ami a minőséget rontja, ezenkívül egyre nő az igény a zömök, úgynevezett „dondó” fajták iránt. Egyes növényeknél hatásosabb a növekedést csökkentő szerek használata, mint nemesítéssel törpe fajták előállítása. A növekedést csökkentő anyagok közül a „Cycocel” nevű szert használják legtöbbször.

Hatóanyaga klórkolinklorid. Kis töménységben a növények akár gyökéren, akár levélen keresztül felveszik. Talajra öntözve a növény a gyökerén keresztül veszi fel. Ilyen esetben, nagyobb töménységben adagolható, hatása tartósabb, ezért kevesebb kezelésre van szükség. Kisebb töménységben levélre is permetezhetjük. Levélre permetezéskor nedvesítőszer (Sandovit) hozzákeverése nem szükséges.

A permetezést áztatás szerűen végezzük. A „Cycocel” a hajtásnövekedést csökkenti, rövidszár tagúságot idéz elő. A levelek számát és méretét nem befolyásolja. Jó hatással van a levelek élénkzöld színének kialakulására is. Talajon keresztül vigyázzunk arra, hogy kezelés előtt és után a talaj nedvességállapota megfelelő legyen, mert száraz talajban a hatása csökken. Minden növényre vonatkozik, hogy a kezelést már a növények fiatal korában el kell kezdeni. Talajra öntözve általában elég egy kezelés, esetleg 6-8 hét múlva megismételni. Levélpermetezés esetén körülbelül 4 hetes időközöket betartva általában három kezelés szükséges. 100 m2 növényasztal felületre 10 liter permetlé elegendő. Anyanövényeket ne permetezzünk. A növényeket idősebb korban már ne kezeljünk, mert gátolja az oldalhajtás képzését is és késleltetheti a virágzást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük