Kezdőlap » Látnivalók » Notre-Dame székesegyház

Notre-Dame székesegyház

Kimunkált részleteivel és hatalmas méreteivel a Notre-Dame székesegyház a világ egyik leglenyűgözőbb és látogatottabb temploma.
Ízig-vérig gótikus, öt hajós monstrum. A korábban épített francia templomoktól karcsú formái különböztetik meg. A műemléket naponta 30 ezer turista keresi fel, így ha nem szeretjük a tömeget, nem ez a mi helyünk. Évente több ezer misét tartanak falai között.

1163-ban kezdték meg a munkálatokat. A forradalom idején sok műemléket elhurcoltak, a főkapu szobrait lerombolták. A XIX. század derekán kezdték felújítani az épületet. Ez előtt nem sokkal még a lebontása is felmerült. Victor Hugo klasszikusát ekkor vetette papírra és a toronyőrről szóló történet hatására láttak neki a felújítási munkálatoknak.

A katedrális kőrózsái a világ legszebbjei között vannak számon tartva. Az északi rozetta majd 13 méteres. Kincstárában liturgikus eszközök találhatóak, itt van II. János Pál díszöltözete is és Krisztus töviskoronája. Franciaországban kevés műemléki kincstárat lehet látogatni, érdemes tehát kihasználni, hogy ezt megtekinthetjük.

A székesegyház 37 Szűz Mária szobrot tartalmaz. Egy közülük a templom védőszentjét ábrázolja, Notre-Dame de Parist.
Ha Párizsban járunk, sétáljunk végig a Szajna partján, látogassunk el az Eiffel-toronyhoz és térjünk be annyi étterembe, amennyibe csak lehetőségünk van, mert a francia gasztronómia igazán különleges, nem véletlenül világhírű.

Különleges élmény lehet a város akár télen is, főleg az ünnepi időszakban. Egy Szilveszteri hétvége például garantáltan örök emlék maradhat a legromantikusabb város címét kiérdemlő Párizsban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük