Kezdőlap » Betegségek » Női migrének

Női migrének

Női migréneknek nevezhetjük azokat a migrénfajtákat, amelyek kifejezetten a női hormonális változássokkal kapcsolatosan alakulnak ki. Ilyen hormonális változás a terhesség, a menstruáció, a szoptatás, a menopauza és a peteérés.
Akiknél hormonális okok váltják ki a migrénes rohamot, azoknál a nőknél megfigyelhető, hogy a családban már korábban is előfordult migrénes nő beteg, tehát a fejfájás öröklődik.
Lássuk a női migrénes előfordulásokat:

Terhesség: ez időszak alatt gyógyszeres kezelésre nincs lehetőség, esetleg orvossal egyeztetve gyengébb hatású fejfájás csillapítókkal enyhíthetjük a rohamot. Gyakori tapasztalat, hogy a terhesség alatt megemelkedett ösztrogénszint miatt a fejfájás ritkábban jelentkezik, de ez betegenként eltérő. Van olyan migrénes beteg, aki egyik terhességénél szinte semmi fejfájást nem tapasztalt, míg a másikat végigkísérte az.

A terhességgel ellentétben a szoptatásnál a migrénre hajlamosaknál sűrűsödhetnek a panaszok, a rohamok ekkor erősebbek is. Sajnos gyógyszerek alkalmazása ez időszakban sem ajánlott, ha nagyon sűrű és erős migrénjei vannak a kismamának a végső megoldás a baba leválasztása.

Menstruáció idején , peteéréskor és változókorban viszont már mindenképpen ajánlott a rohamokat kivédeni, gyógyszeres kezeléssel.
Akut és megelőző kezelést is alkalmazhat az orvos, de érdemes feljegyezni mikor jelentkeznek a rohamok egy általunk vezetett fejfájásnaplóba.
Mivel ezekért a migrénekért a nőkben ciklus alatt változó ingadású ösztrogénszint a felelős, ezt a hormonegyensúlyt érdemes beállítani, ezáltal megelőzve az újabb migrénes roham kialakulását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük