Kezdőlap » Nyaralás » Nizza városképe

Nizza városképe

Aki alaposan megismeri Nizzát, méltán tarthatja a Riviéra legérdekesebb városának. Mégis gyakran háttérbe szorul a kihívó St-Tropez vagy Cannes és Monte-Carlo gazdagsága és csillogása mögött. Ezeknek az üdülőhelyeknek az elkötelezettjei Nizzát a Riviéra eltartottjának tekintik, nem irányítójának. Ez a felfogás teljesen helytelen. Nizza nagyvárosias, energikus mediterrán város, teljes, független intellektuális és gazdasági élettel, üdülőhelyre jellemző elevenséggel és kedélyességgel.
A Baie des Anges vagyis az Angyalok-öble mellett húzódó város strandjai inkább kavicsosak. Ez arra készteti az embert legtöbb esetben, hogy ne csak a part mellett keressük a kikapcsolódás adta lehetőséget, hanem menjünk be a város szívébe. Nizza erőteles karakterét ez a tulajdonsága is kifejezi. A böjt előtti karnevál és a minden évben megrendezésre kerülő Virágcsata érzékelteti a kirobbanó, lármás jókedvet és Nizza hagyományos, meleg vendégszeretetét. Hasonlóan a többi Riviéra-városhoz, eredetileg Nizza is téli üdülőhely volt. Csak a későbbiekben vált nyaralóhellyé.

Évszakoktól függetlenül, legszebb és legszembeötlőbb látványossága a hosszú tengerparti szakasz, a világhíres „promenade des Anglais”. Neve arra utal, hogy az itt lakó angolok finanszírozták az 1820-ban épült sétányt. Hosszan nyúlik el, közvetlenül a tenger és az ég kékje mentén, másik oldalán számtalan XIX. századi és VII. Edward korabeli épület áll. Még az eredeti grand hotelek közül is üzemel néhány, a kupolás „Négresco” és a „Westminster” a Riviéra kezdeteit idézik. Ahogy kelet felé haladunk a parton a táj egyre érdekesebbé válik. A „promenade des Anglais” egy parknál, a Jardin Albert-nél ér véget, ahol egykoron a tengerbe ömlött a Paillon folyó. Azóta a felszín alá vezették és alig csörgedezik. A park mögött található a város központi része, ahol kimagaslik a Place de Masséna. A XIX. században építették, az épület impozáns látványt nyújt, a vörös okker kőnek köszönhetően. A hatalmas épületek, köztük az Operaház is, teljesen eltakarják a XVII. századi Óváros kusza, tekervényes sétányait, vásártereit és templomait. A régi kikötőt a XVIII. században kotorták ki, mélytengeri hajók befogadására is alkalmas. A többi part-menti városhoz képest sokkal kevesebb jachtot figyelhetünk meg, de ez betudható annak, hogy innen irányítják a korzikai komphajó forgalmát.

A Le Chateau az eredetileg görög település Akropolisza volt. Nevével ellentétben jelenleg nem áll rajta kastély, egy angol tábornok leromboltatta. A partvonal mentén és mögötte ma is álló épületek története érdekes és sokatmondó. A szokásos lakó- és ipari övezeten kívül találunk egy orosz ortodox templomot, az egyik hegy tetején pedig az egykori Hotel Regina hatalmas épületét. Viktória angol királynő is vendége volt, ahogy Henri Matisse, a nagy francia festő is sok időt töltött falai között.

Érdekes a város földrajza. A Le Chateau mögött meghúzódó Óvárost eredetileg a tenger és a Paillon folyó határolta. A régi folyó nyomvonalát jelenleg forgalmas sugárutak szegélyezik és a tenger felől rézsútosan halad a szárazföld belseje felé, ma is egyfajta választóvonalat jelent. Keleti oldalán fekszik a háromszög alakú Óváros, nyugati részén pedig a XVIII. és XIX. század folyamán épült Újváros.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Bodrumban: Xanadu Island Hotel

A Xanadu Island Hotel, egy csodálatos környezetben, egy tengerbe hosszan benyúló, félszigeten található. A repülőtértől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük