Kezdőlap » Látnivalók » New York – A város, ami soha nem alszik

New York – A város, ami soha nem alszik

Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa öt nagy kerületre osztható: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens és Staten Island. Az amerikai kontinens második legnagyobb városát holland telepesek alapították 1624-ben „Új-Amszterdam” néven, majd a 40 évvel később kezdődő angol fennhatóság idején kapta a New York nevet York, angol herceg tiszteletére. A 18. század végén öt éven át az USA fővárosa volt. A sokak által csak „Big Apple”-ként (Nagy Alma) emlegetett metropolis a világ vezető globális városa, szinte minden területen az élvonalban helyezkedik el. Többek között pénzügyi, egészségügyi, oktatási, technológiai, művészeti és szórakoztatóipari központ, a világ legnagyobb tőzsdéjével (New York Stock Exchange) a világgazdaság élén áll, ezt követi London és Tokió. A Föld kulturális fővárosaként is szokták emlegetni, hiszen a zeneipar és a nemzetközi diplomáciai élet központja is. A legtöbb GDP-t (Gross Domestic Product – Bruttó Hazai Termék) termelő város cím birtokosaként nem meglepetés, hogy turisztikailag is az élvonalon helyezkedik el.
Az évi közel 50 millió turista legfőbb célpontja a „Világ kereszteződése”, azaz a Times Square, valamint a 20. század elején bevándorlók millióit köszöntő Szabadságszobor. Évente több, mint 25 millióan látogatnak el a Central Park-ba, amelynek a város legsűrűbben lakott kerülete, Manhattan ad otthont.

New Yorknak két ismert és népszerű közlekedési formája a taxi és a metró. A híres sárga taxival az egész várost beutazhatjuk, ez a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a közlekedésre. A metró hálózatszerűen köti össze a külvárost a belvárossal. A rendkívül szövevényes vonaljáratok miatt könnyű eltévedni, így kezdőként érdemes térképpel utazni.

A John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér New York délkeleti részén, Queens Jamaica városrészben helyezkedik el, amely az Amerikai Egyesült Államok vezető reptere a nemzetközi légi utasforgalom és a teherszállítás tekintetében.

A város oktatásügyileg is meghatározó, többek között itt található a Columbia Egyetem, a New York valamint a Rockefeller Egyetemek is, amelyek a világ legnívósabb oktatási intézményei között foglalnak helyet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük