Kezdőlap » Látnivalók » New York látnivalói

New York látnivalói

A Nagy Alma. A város, mi soha nem alszik. Ez New York. Ez az a város, amelyet mindenkinek ajánlhatunk, szó szerint mindenkinek, legyen az egyedülálló felnőtt, gyermeket nevelő házaspár, pályakezdő fiatal, nyugdíjas vagy középkorú és még lehetne sorolni a végtelenségig. Ez a világnak egy olyan pontja, ahol bármilyen érdeklődésű ember megtalálja a számítását, nem lehet melléfogni! Nagy a távolság, nem olcsó utazás, de ha van, rá módunk bele kell vágni!

New York City az Egyesül Államok egyik legnagyobb városa, majd 9 millió lakossal. Mi magyarok szinte el se tudjuk képzelni mekkora lehet egy ilyen város, amíg nem látjuk a saját szemünkkel. Lenyűgöző és magával ragadó, nyüzsgő, nyughatatlan… de csakis pozitív értelemben. Ez a sok ember, sokféle érdeklődés azt eredményezi, hogy akármi is érdekeljen minket, bármi legyen a hobbink, munkánk, ebben a városban megtaláljuk a helyünket. Turistaként sem csalódhatunk. New York a világ első számú városa az élet legtöbb területén, legyen az pénzügy, üzlet, kutatás, oktatás, divat, média, kultúra vagy szórakoztatás. Bármilyen kirándulást, utazást vagy nyaralást tervezünk is, ebben a városban tökéletesen érezhetjük magunkat.

New York öt kerülete Bronx, Manhattan, Queens, Brooklyn és Staten Island, amelyek számos szigeten és szárazföldön helyezkednek el. Teljes területe 1214,4 km², amelynek egy része vizet takar, a maradék szárazföldi részen, amely 785,6 km² elképesztő számú, mindenki által már nevük alapján jól ismert nevezetesség, látnivaló található. Ha ebben a városban töltjük szabadidőnket, garantálható, hogy pár nap nem lesz elég minden meglátogatására.

Néhány nevezetesség a teljesség igénye nélkül, amelyeket akár rockerek vagyunk, akár nagymama, akkor is látnunk kell ha itt járunk: az Empire State Building épületét, az ENSZ-székházat, a lerombolt World Trade Center helyét, a Szabadság szobrot. Parkok közül a Central Parkot és a Washington Square Parkot, a Bronx Zoo-t, a Yankee stadiont, a Times Square-t, kultúra terén a Broadway színházat, Metropolitan Operát, New York City Operát, New York City Balettet, Carnagie Hall-t kell mindenféleképpen megtekinteni. Múzeumokat is szép számmal meglátogathatunk, mint a Metropolitan Művészeti Múzeumot, A Modern Museum of Art-ot vagy a Guggenheim Múzeumot. Akiket mindezek még nem csigáznak fel, de a filmeket imádják, azoknak is itt a helye, New York számtalan filmben és sorozatban is szerepelt, így látnivaló nekik is akad bőven.
A sportkedvelők szintén elfoglalhatják magukat, New York-nak számos híres jégkorong, kosárlabda, amerikai futball, baseball, futball, labdarúgás, lacrosse és arena futball csapata van.
Üzletembereknek feltétlenül ajánlható a Wall Street meglátogatása, hiszen ez a világ egyik legjelentősebb pénzügyi központja.

Ha már a látnivalók megtekintéséről volt szó eddig, akkor a közlekedést nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hála a televíziós műsoroknak azt már tudhatjuk, hogy az egyik fő közlekedési eszköz a taxi, viszont a metrót már kevesebbet mutogatják, így sokan ezzel nem is számolnak. Turistaként inkább ajánlott taxizni, hiszen így kevesebb az esélye az eltévedésnek és ez egy ekkora méretű városban nem elhanyagolható tényező. A metrót abban az esetben vegyük igénybe, hogyha nyelvtudásunk megfelelő a pontos tájékozódáshoz, vagy esetleg egy New Yorkot jól ismerővel utazunk. Lényeges, hogy ne feledjük, New Yorkban nincs troli és villamos, a buszközlekedés pedig sokszor igencsak rendszertelen. Ezeken felül természetesen van lehetőség autót bérelni, bár ez turistaként igencsak merész döntés lenne. Az az egy biztos, hogy ha metrózunk, ha taxizunk, vagy ha máshogy közlekedünk, az az utazás mindenféleképpen nagy élmény lesz számunkra!

Végül, de nem utolsó sorban rendkívül fontos, hogy mielőtt nekivágunk a Nagy Almának döntsük el, mit szeretnénk látni. Kell egy fontossági sorrend vagy logikus tervezés, hogy minél praktikusabban tudjunk utazni, meg kell választani a közlekedési eszközt és jó, ha a különböző belépőknek és fuvardíjjaknak is utánanézünk. Csodálatos az utazás, de felelősségteljesen és józanon kell egy ilyen várost megismerni. Életre szóló élmény.

Fantasztikus. Lenyűgöző. Monumentális. Magával ragadó. New York.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük