Kezdőlap » Látnivalók » Neszebar

Neszebar

A trákok alapította bolgár várost sokan a Fekete-tenger ékköveként emlegetik.
Csodás klímája vonzó a napfényre vágyóknak. A nyár hosszú, az ősz is meleg és a tél is jóval enyhébb, mint nálunk. Júniustól októberig napközben 26-29 fokos átlag hőmérsékletével ideális hely a standolóknak. A Fekete-tenger partvidékén itt a legmagasabb a napos órák száma.

Egykor többnyire csak halászok és szőlőgazdák éltek itt. A turisztikai fellendülés 1959-re tehető. ekkor nyílt meg az Aranypart üdülőközpont. A város macskakővel burkolt kis utcák halmaza. Jellemző, hogy az utca fölé benyúlik a fából épült lakószint. Az óváros műemlékei a XVIII. és XIX. században épültek. A földszinteken kis üzletekbe térhetünk be, vannak itt éttermek és kézműves műhelyek is. A néprajzi Múzeumba ellátogatva a múltba csöppenhetünk.

Másik elnevezés, amit gyakran használnak Neszebarra, a bolgár Ravenna. Valaha a településnek 41 temploma volt. A keresztény templomok sok esetben egy másik valláshoz köthető imahely helyén lettek felhúzva. A görög Apollón-szentély helyén épült fel a Szent Szófia-székesegyház. Méretei tekintélyt parancsolnak. 25 méter hosszú. A XIII. században kifosztották a velencei seregek. Püspöki székhely áthelyeződött a Szent István templomba.

Bulgária egyik legszebb épületét is Neszeszarban találjuk. A Pantokrátor-templomot a XIII. század végén kezdték el építeni. Kupolája nyolcszögletű, a nyolc ablakon beáramló fény nagyon világossá teszi a teret. Sajnos kevés festmény vészelte át az elmúlt sok-sok év gyötrelmeit.
Számtalan festő élt itt. Alkotásaikat a Régészeti Múzeumban csodálhatjuk meg. Az ikonfestészet 250 darabbal képviselteti magát. A legöregebbek a XIII. századból származnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük