Kezdőlap » Látnivalók » Nemzeti Örökségünk része – Aggteleki Nemzeti Park

Nemzeti Örökségünk része – Aggteleki Nemzeti Park

Aggtelek elhelyezkedését tekintve a Sajó és Hernád folyó közé eső 20 000 hektár területen terül el, ezen terület védelmét már 1940 óta szem előtt tartották.De a Baradla-barlangot az 1926-os kultuszminiszter már Nemzeti Örökségünk részérvé nyilvánította. A nemzeti park létrehozása 1985-ben történt, főként az földtani, ásványi értékeink, föld felszíni formák és földalatti barlangok megóvása volt a célkitűzés. A terület a földtörténeti középkor triászi idejére tehető, kb. 230 millió évvel ezelőtt. Egyedi földrajzi kőzet együttesei és itt jégkorszaktól mind máig tartó mérsékelt övi karsztfejlődés megfigyelhető. 1935-ben az erdőtörvény értelmében először a Baradla barlangot (1940-ben ill. 1950-ben), Béke (1953-ban), Szabadság (1956-ban), Vass Imre barlangot pedig 1958-ban minősítették természetvédelmi területté.

1962-ben minden barlangot természetvédelmi oltalom alá vették, utána fontolgatták a terület nemzeti parkká alakítását, erre egészen 1978-ig várni kellett, mikor is az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal határozatban létrehozta a Bükki Nemzeti Parkon belül működő Aggteleki Tájvédelmi Körzetet. Az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította 1979-ben. 1985. január 1-én alakult meg az Aggteleki Nemzeti Park , melynek székhelye a Baradla- barlang fogadótermében található Turista szálló területén volt, jelenleg ez megváltozott és a hozzárendelt illetékes területre korlátozódik. Jelenleg ez a Sajó és a Hernád és a országhatárt közrezáró terület. 2001-ben az Esztramos-hegyet is védetté nyilvánították, így a nemzeti park területe már elérte a 20 188 HA-t.

Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága alá tartozik már a rudabányai Őshominida -lelőhely is, illetve a Keleméri Mohos -tavak, a szendrőládi Magyar Nőszirom is. Azóta folyamatosan több területet nyilvánítanak természetvédelmi területté, pl.: 2005-ben az edelényi Magyar Nőszirmos, 2006-ban a Zempléni Tájvédelmi Körzet, Long-Erdő, Bodrogszegi Vár, Füzérradványi Kastélypark, Megyerhegyi tengerszem, Megyaszói Tátorjános, Tállyai-Patócs Hegy, Abaújkéri Sóstó-legelő, Erdőbényei Fás-legelő, Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet. Továbbá: 2007-ben: Kelemér-Serényfalva- Erdősrezervátum, Abaújkéri Aranyos-völgy védették nyilvánítása. 2007-ben a tarcali Turzó- dűlő, és végül 2009-ben Zabanyik-hegyet nyilvánították természetvédelmi területté. Mindannyiuk célja környezetünk megóvása és értékeink továbbadása a jövő nemzedékek számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük