Kezdőlap » Betegségek » Nemi betegségek

Nemi betegségek

A nemi betegségek a fertőző betegségek speciális csoportját alkotják, az jellemző rájuk, hogy nemi úton terjednek és egyaránt megkaphatják férfiak és nők is. A szokványos fertőző betegségektől eltérően a nemi betegségekkel szemben az ember szervezete nem képes immunitást kifejleszteni, így ismételt fertőzés esetén a betegség újból kifejlődik. A nemi betegségek soha nem múlnak el önmaguktól, belőlük spontán módon kigyógyulni nem lehet.
A nemi betegségek súlyos következményekkel, szövődményekkel járnak.

Minden nemi betegséget meghatározott kórokozó idéz elő:
A szifiliszt – Trepohema pallidum
A trippert – gonokokkusz
A trichomonózist – egy mikroszkópikus ostoros egysejtű, a trichomonasz.

Az AIDS vírusa előfordulhat a vérben, a limfocitákban és a limfocitákon kívül szabad állapotban. A vírusfertőzés egyik forrása az ondó, amelybe a kórokozó a limfocitákkal együtt jut be. A szexuális kapcsolat az AIDS fertőzés egyik fő útja (ritkábban előfordul a megfertőződés más módon is pl. vérátömlesztés, egymás utáni tűhasználat). Heteroszexuális kapcsolatban a fertőzésveszély alacsonyabb, mivel a női nemi szervek nyálkahártyája ritkábban károsodik, így kisebb a valószínűsége annak, hogy a fertőzött ondó a nő vérébe jut. A statisztikai adatok szerint az AIDS betegek legtöbbje drogfogyasztó, homoszexuális és prostituált.

A nemi betegségek megelőzésére több módszer is létezik:
– A bőr- és nemi gondozóhoz forduló minden nemi beteget szakszerű gyógykezelésben részesítenek függetlenül a betegség formájától és stádiumától.
– A nemi betegségek terjesztőinek aktív felderítése és kötelező gyógykezelése attól függetlenül, hogy a beteg magától vagy kényszerítő intézkedés hatására jelentkezett kezelésre.
– Azon személyek körének a szűrése, akik leginkább ki vannak téve a nemi bajokkal való fertőződés veszélyének, és akik megbetegedésük esetén a legnagyobb veszélyt jelentik a környezetükre (akik kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel).
– A nemi betegségekkel fertőzött személyek kötelező nyilvántartása. A betegeket orvosi felügyelet mellett nyilvántartják és kezelik addig, amíg meg nem gyógyulnak. Ezután törlik a nyilvántartásból.
– Egészségügyi felvilágosító tevékenység.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük