Kezdőlap » Fogyókúra » Nemcsak az a fontos, mit eszünk: az is számít, hogyan!

Nemcsak az a fontos, mit eszünk: az is számít, hogyan!

A fogyókúra sikerét nemcsak az gátolhatja, ha a nem megfelelő élelmiszereket fogyasztjuk: étkezési szokásaink is akadályozhatják a súlyfelesleg leadását.

Aki televíziózás, számítógépezés, vagy egyéb elfoglaltság mellett, egyfajta mellékes tevékenységként eszik, nem tesz jót vele a szervezetének. Egyrészt automatikusan többet eszünk, amikor nem az étkezésre figyelünk, így a bevitt kalóriák száma is magasabb lesz, mivel a jóllakottságérzet később jelentkezik. Másrészt a gyors, kapkodó evés emésztési problémákhoz vezethet. A gyorsan elfogyasztott étkezés rosszabbul emésztődik meg, és a szervezetünk kevésbé tudja energiaként felhasználni – így nagyobb eséllyel rakódik le zsírként. Egy tanulmány szerint az lenne az ideális, ha minden falatot 20-40 alkalommal rágnánk meg.

Fontos, hogy időt szánjunk arra, hogy az étkezéssel foglalkozzunk. Ez tudatosabb, és egészségesebb táplálkozáshoz vezet, ráadásul, mivel alacsonyabb a kalóriabevitel, a plusz kilók leadását is megkönnyíti.

A legtöbben nemcsak akkor esznek, amikor éhesnek érzik magukat. Gyakran az unalom hatására, gyakran vigasztalásképpen választjuk a különféle – általában magas kalóriatartalmú – finomságokat. Az érzelmi evés azonban hízáshoz, és az emésztési folyamatok zavaraihoz vezethet. Tegyük fel a kérdést: valóban éhesek vagyunk, vagy csak egyéb okok miatt választanánk az evést? Aki megtanulja pontosan értelmezni teste jelzéseit, nagyobb eséllyel lesz képes leadni a felesleges kilókat. Indokolt esetben természetesen megengedhetjük magunknak a köztes étkezéseket. Válasszuk az egészséges alternatívákat, például az olajos magvakat, aszalt, vagy friss gyümölcsöt, joghurtot, sovány túrót. Akit állandó, erős éhségérzet kínoz, a böjtkúra a segítségére lehet – azonban a kezdés előtt mindenképpen egyeztetni kell az orvosával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudunk egészséges fogyókúrás italt italt készíteni almából és fahéjból?

Gyakori kérdés, mit is kéne ennünk és innunk ahhoz, hogy sikeresen tudjunk leadni a testsúlyunkból, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük