Kezdőlap » Fitnesz » Nemcsak a súly számít: mire figyeljünk a súlyzós edzésnél kezdőként?

Nemcsak a súly számít: mire figyeljünk a súlyzós edzésnél kezdőként?

Kezdőként nehezebb meghatározni, mekkora súlyokat vagyunk képesek megmozgatni. Ahogy telnek a hetek, hónapok, jobban megismerjük izmaink működését, illetve teljesítőképességét. A legtöbben már néhány edzés után ráéreznek arra, mekkora súlyokat tudnak megmozgatni szabályosan az egyes gyakorlatokkal. Fontos, hogy az erőnövekedéssel párhuzamosan a súlyokat is növeljük: egyszerre legfeljebb 2-2,5 kilogrammal.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a súlyokat nem eszközként, hanem célként használják. Minél nagyobb súllyal próbálják végrehajtani a gyakorlatot, a szabályos kivitelezés rovására. Azonban sokkal hatékonyabb (és nem utolsósorban, kevésbé sérülésveszélyes), ha kisebb súllyal, de szabályosan dolgozunk. A súlyzós edzéssel kapcsolatban is érvényes, hogy a türelem rózsát (vagy ebben az esetben, izmokat) terem.

A sérülésveszélyt minimalizálhatjuk, ha megfelelően bemelegítünk. Nemcsak edzés előtt, hanem a gyakorlatok között is fontos lehet a bemelegítés, amennyiben a szokásosnál nagyobb súlyt készülünk megmozgatni. A hideg izom sérülékenyebb, akkor is, ha esetleg a bemelegítést kihagyva erősebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat.

Az ismétlések, és a sorozatok száma bizonyos határokon belül egyéni ízlés kérdése. Az edzés első néhány hónapjában kísérletezzünk: találjuk meg a számunkra leghatékonyabb sorozat-, és ismétlésszámot. Az előre meghatározott számokhoz azonban rugalmasan álljunk. Vannak jobb, és rosszabb periódusok. Előfordulhat, hogy az egyik nap eggyel több ismétlést tudunk végezni, de a következő edzésen ezzel szemben hamarabb be kell fejeznünk a gyakorlatot. A 3-4 sorozatban végzett 8-12 ismétlés szinte mindenki számára megfelelő kiindulópont lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük