Kezdőlap » Egészséges életmód » Nem tévhit: valóban rosszabbul alszunk telihold idején

Nem tévhit: valóban rosszabbul alszunk telihold idején

A teliholdas éjszakákon sokan panaszkodnak alvászavarokra. Egész éjszaka álmatlanul forgolódnak, a nyugodt, pihentető alvás lehetetlennek tűnik, és ez a következő napra is rányomja a bélyegét. A telihold okozta alváshiányt vannak, akik mítosznak, tévhitnek tartják. Egy svájci klinika kutatói azonban bebizonyították, hogy valóban van összefüggés a holdfázisok, és az alvás minősége között.

A tanulmány során 30, különböző életkorú kísérleti alany alvási magatartását vizsgálták laboratóriumi körülmények között. Alvás közben mérték a résztvevők agyi tevékenységét, szemmozgását, és a hormonszintet. Az eredmények megmutatták, hogy a belső óránk ma is reagál a hold ritmusára. Telihold során 30%-kal csökkent a mélyalvásért felelős agyterületek aktivitása. Az alanyoknak ezenkívül körülbelül öt perccel több időt vett igénybe az elalvás, és átlagosan húsz perccel korábban ébredtek. A résztvevők rosszabb alvásról számoltak be ezen a napon, és a mérések alacsonyabb melatoninszintet mutattak náluk. A melatonin hormon szabályozza az alvás, és az ébrenlét fázisait. A hold ciklusa tehát befolyásolja az ember alvási struktúráját – foglalták össze az eredményeket a kutatók.

A szakértők szerint az úgynevezett circalunáris ritmus azokból az időkből maradt meg, amikor a Hold befolyásolt bizonyos szokásokat. Egyes állatfajoknál, elsősorban a tengeri élőlényeknél, jól dokumentált a Hold befolyása például a párzási szokásokra. Az elektromos fényforrások miatt az ember életritmusára az égitestek kevésbé vannak hatással. Laboratóriumi, ellenőrzött környezetben azonban még mindig mérhető a ciklikus változás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük