Kezdőlap » Növények » Nem őshonos dísznövények

Nem őshonos dísznövények

Az ember ösztönösen keresi a szépet. Legyen az egy festmény vagy egy növény.Kinézetük színük mindig elvarázsol. Mára már megtalálhatóak nálunk de régen ez sajnos nem így volt.

Kék kenderpalóca(Ageratum houstonianum)
Őshonos Mexikóban és Peruban is. A virág maga 10-40 cm is megnőhet. Virágzási ideje szinte az egész évet lefedi(március-november)Folyamatosan hozza hajtásait így egész nyáron át ontja a virágokat. Nevét a görög ageratoszt-ról kapta jelentése nem öregedő. Dugványozással szaporítható de csak át teleltetett anyatövekről. A fagyok után szokták ki ültetni a szabadba. Virága a margarétához hasonló sok kis csöves virág alkotja a fészkes virágzatát.

Paprikavirág (Salvia splendens)
Őshonos Brazíliában de ma már mindenűt megtalálható. A brazíliai ősrengeteg nagyon sokáig rejtegette ezt a csodálatos növényt. A növény meleget,párát,vizet igényel. Az erős naptól óvni kell .Maga a növény 30-70cm re is megnőhet. Sokan csúfolják orvosi zsályának és tűzpiros zsályának is. Színe a tűzpirostól a halványpirosig tejed. A brazíliai őslakók fűszernövényként is hasznosították. Sokan össze keverik az orvosi zsályával nem csoda hiszen rokonok .Általában tél végén vetik viszont cserépben is nevelhető. Virágzási ideje májustól november végéig tart. Sokan ezért az ősz utolsó virágának tekintik.

Kaukázusi ördögszem(Scabiosa caucasica)
Őshonos a Kaukázusokon. Rokona a bíboros ördögszem amely a mediterrán vidéken őshonos.50-90cm is megnőhet. Meseszép kék színű virágot hoz. Sokan úgy gondolják hogy a virág vacka olyan mintha varas lenne ezért elnevezték scabies-nek. Latinul a scabies annyit tesz hogy varas. Magyarországon régen megtalálható volt rokona a bíboros ördögszem is. A Kaukázusokon a havas részeket szereti. Strapabíró virágnak számít. Magról szokták vetni de mára már a palántázás a gyakori.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük