Kezdőlap » Kert » Nem minden eső ér aranyat

Nem minden eső ér aranyat

Meglehetősen változékony az idei nyár. Nincs se tartósan meleg, se tartósan hideg. Egy-két kánikulai napot átmenet nélkül váltja fel a viharos esős lehűlés. Ez az időjárás a kerti növényeinkkel is a bolondját járatja. Mire alkalmazkodnának az aktuális időjáráshoz, az már meg is változik.

A legfőbb problémát mégsem ez, hanem a megnövekedett csapadékmennyiség okozza. Persze mindenki örül, hogy nem kell öntözni, de a túlzott víz ugyan úgy káros, mint a kevés. Egy-egy kiadós esőzés után ugyanis gyakran szaporodnak el különféle gombák, amik megtámadják szeretett növényeinket. Azon felül, hogy ezek a fertőzések rontják növényeink esztétikai értékét, súlyos károsodást okoznak a növényben, nem egyszer elpusztítják azt. Tehát a gombák ellen a virágoskertben épp úgy védekeznünk kell, mint a gyümölcsösökben.

Az elnyílt virágokat, legyen az bármilyen típusú virág, folyamatosan el kell távolítani. A nagy szelek és viharok megtépázhatják növényeinket így érdemes a virágok töveit valami támasztékhoz rögzíteni, nehogy tövestül tépje ki egy heves széllökés.

A virágládákban és dézsákban nevelgetett virágainkat érdemes minden 3-4. alkalommal, tápoldattal meglocsolni. Emellett ügyelni kell rá, hogy ne álljon a tálkákban pangó víz. Javasolt a locsolást követően pár óra múlva visszamenni és a tálkákban megállt vizet kiönteni. A növények ugyanis jobban tűrik a szárazságot, mint a pangó vizet.
Esőzés után, mikor már kezd felszáradni a víz, érdemes a földet fellazítani a növények között, ezzel biztosítva a talaj megfelelő, levegőben gazdag szerkezetét. Ettől a változatos időjárástól gyepünk is gyorsabban nő, így ha megakarjuk őrizni gyepünk friss színét és dús hatását érdemes sűrűbben nyírni, sőt néha jót tesz egy kis plusz gyeptrágya is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük