Kezdőlap » Növények » Néhány tipp, hogyan tarts trópusi növényt a lakásban

Néhány tipp, hogyan tarts trópusi növényt a lakásban

A trópusi növények is megélnek más környezetben, esetleg akár otthoni környezetben is. Bár megkövetelik az intenzív ellátást, odafigyelést egész nap. Fontos legyen a megvilágításuk és elegendő páratartalmat kapjanak. Csupán ennyi kell nekik, hogy „otthon” érezzék magukat.

A megvilágítás az egyik legfontosabb. Bár vannak növények, melyek nem igényelnek közvetlen napfényt hosszú ideig. A legtöbb az aljnövényzeten él, vagy az erdő talaján, és ott jól megélnek a szűrt fényben is. Azért ki kell választani a legjobb, a legmegfelelőbb világítást, melyre a növénynek szüksége van.

Fenntartásának páratartalma körülbelül 80 százalék. De az otthoni átlagos páratartalom leginkább 20-60 százalék között mozog. Növelni kell a páratartalmat, méghozzá egy párásítóval, amelyre a növénynek szüksége van a növekedéshez.

Gondoskodni kell jó vízelvezetésű talajról is. Agyag vagy cserépedénybe ideális ültetni a növényünket. A műanyag edényekkel az a baj, hogy nagyon tartják a nedvességet, ami sajnos a gyökerek rothadásához vezethet.

Keverjük össze a földet, ami által laza szerkezetűvé válik. És persze ellenőrizni kell, hogy megfelelő-e a vízelvezetése is.

Havonta egyszer műtrágyázni is érdemes, hogy egészséges és szép, jókedvű növényünk legyen.

Természetesen öntözni is kell időnként. De ne annyira, hogy a talaj vizenyős maradjon, mert az a fertőzések melegágya. Csupán annyi vizet adjunk neki, amennyire szüksége van, amit be tud szívni.

A szárait időnként vágjuk vissza, nehogy bokros növény legyen. És évente kétszer ültessük át másik földbe. Ettől jobb növekedésnek fog indulni, és egészségesebben fogja magát érezni. Ha nem is igényel nagyobb földet, vagy másik földet, akkor is tegyük meg, a saját érdekében.
Ha mindezeket megtesszük, gondozzuk, szeretgetjük, akkor nagyon szép és egészséges, szemet gyönyörködtető trópusi növényünk lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük