Kezdőlap » Adózás » Néhány betegség esetén a pénz visszajár!

Néhány betegség esetén a pénz visszajár!

Mivel a személyi jövedelemadóról általában csak a befizetések jutnak az eszünkbe, talán fel sem merül bennünk, hogy kedvezményeket is kaphatunk. Bizonyos betegségek után is tudjuk ezt igényelni. Ez a minimálbér öt százaléka, ami évi hatvanezer forintnál is több. Tehát érdemes megismerkedni ezzel, és családunk, ismerőseink körében felhívni erre a figyelmet.

A súlyosan egészségkárosodott emberek kiadásai betegségük kapcsán több, tehát ez a pénz, ha nem is sok, de egy kis segítség lehet a kompenzálásban. Természetesen igazolni kell hivatalosan a súlyos egészségkárosodást, de a kedvezményre feljogosító betegségeket egy 2009-es Kormányrendelet mellékletében részletesen felsorolja, ami közt nagyon sok mindennapos betegség is előfordul. Ezt az igazolást csak szakorvos adhatja ki, és a háziorvos erről kiállítja a szükséges dokumentumot. Ez az igazolás lehet ideiglenes, vagy végleges.
Természetesen, a végleges igazolást elég egyszer beadni. Akik rokkantjáradékot kapnak, vagy fogyatékossági támogatásra jogosultak, nem kell újabb igazolást kérniük. Az igazolásnak minden személyi adatunkat tartalmaznia kell és fontos a dátum és a pecsét. Jó tudni, hogy minden ilyen igazoló dokumentumot nem csatolni kell, hanem megőrizni. Az elévülési idő ebben az esetben öt év.

Ezt, ha valaki elmulasztotta eddig, akkor sincs semmi veszve, mert visszamenőleg öt évre tudják igényelni, ha betegségük ennyi idő óta fennáll. Nem kell vele megvárni az adóbevallás idejét, akármikor beadható. A NAV honlapján megtaláljuk az ehhez szükséges nyomtatványt, de a kijelölt hivatalok is szívesen segítenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük