Kezdőlap » Fogyókúra » Negatív kalóriák: túl szép, hogy igaz legyen?

Negatív kalóriák: túl szép, hogy igaz legyen?

A negatív kalóriás diéta segítségével elérhetjük az álomsúlyunkat azáltal, hogy bizonyos ételekből többet eszünk: egyszerűen hangzik, de sajnos az elméletnek nincs valóságalapja. A diéta hívei szerint léteznek úgynevezett negatív kalóriás élelmiszerek, melyekkel a fogyókúra során leolvaszthatjuk magunkról a felesleges kilókat. A negatív kalóriás élelmiszerek emésztésével állítólag több kalóriát égetünk el, mint amennyit bejuttattunk a szervezetbe.

A diéta alapja azonban egy logikai hiba. Valóban léteznek élelmiszerek, amelyek fogyasztásával rendkívül kevés kalóriát juttatunk szervezetünkbe, és ezek a magas élelmirost-tartalmukkal az emésztési folyamatokat is szabályozzák. Ide tartozik számos zöldség-, és gyümölcsfajta, melyek kalóriát alig, rostot viszont nagy mennyiségben tartalmaznak, melyek emésztéséhez a szervezetnek valóban több energiára van szüksége.

Az energiamérleg azonban nem lehet negatív: az élelmiszerek kalóriatartalmának meghatározásánál, a különböző táblázatokban, és a termékek csomagolásán megadott adatoknál ugyanis eleve számításba veszik az emésztésükhöz szükséges energiát. Az emésztéshez felhasznált kalóriák száma általában a teljes kalóriatartalom 10-20%-a körül mozog.

A diétaszakértők kifejezetten ajánlják a zöldségek fogyasztását fogyókúrázóknak, az éhségérzet elnyomására, és a fontos vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek beviteli forrásaként. A fogyasztásuk azonban nem idézi elő plusz kalóriák elégetését. A gyümölcsök, zöldségek mégis a fogyókúrás diéta egyik alapját képezhetik: magas rosttartalmuk miatt jóllakottságérzetet okoznak, így csökkentik a diéta során kialakuló éhségrohamok esélyét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ez túl sok! Mikor legyen óvatos az evéssel, aki fogyni szeretne?

Előfordul, hogy valaki a diéta minden alapelvét betartja, mégsem fogy. Tudja, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük