Kezdőlap » Film » Need for Speed

Need for Speed

A jól ismert, világhírűvé vált játéksorozat filmesített változata.

Aki játszott bármelyik résszel is a legendás autós játék, a Need for Speed bármelyzk részével (Hot Pursuit, Underground, Most Wanted, Pro Street, stb), abban azonnal kialakul egy kép a filmről, ami a játékon alapul. Ha a régebbieket vesszük alapul, akkor csak a tömény verseny, vég nélküli tuning, rendőrös üldözések szuper-sportkocsikkal. Ha egy kicsivel az újabb generációt nyúztuk nap mint nap, akkor beugranak olyan versenyformák, mint a drift, a Street-X, vagy a szimpla gyorsulás a törhetetlen autókkal, rendőrök nélkül, magazinfotózásokkal. Ha még egy kicsit újabb verziót kapunk elő, akkor a rendőrös üldözések, azoknak lerázása, a “Fekete Lista” megmászása, hírnév szerzése nemcsak versenyzők, de a rend őreinek körében is. Eszünkbe juthatnak még lezárt pályás futamok, eseménysorozatok, autólopások, bandaháborúk, hegyi versenyek.

Azt kell mondanom, hogy aki ezeket várja a filmtől, részben csalódnia kell. Nagy részben. Odáig stimmel a film az agyunk képzeletével, hogy autós üldözés, rendőrök, sport járgányok, csajok, verseny. De egyáltalán nem szokványos.

A sztori szokásosan kezdődik, van egy garázs pár haverral, akik keményen módosítják az autókat, mígnem egy öltönyös alak megjelenik, titokzatosan beszélgetve a garázs tulajával, jelen pillanatban főhősünkkel. Persze Ő nem árulja el, hogy a műhely a csőd szélén táncol. A “megváltó”, szokás szerint egy rossz fiú később egy autós moziban jelenik meg, Tobey egyik volt csajával. Pár nap múlva természetesen ellátogat a garázsba, ahol felajánlja Az üzletet a srácoknak, akik nem teljes örömmel, de elfogadják, mondván, hogy nincs miért ennyi pénzért eladni a lelküket, hiszen a bolt jól megy. S itt vallja be Tobey, hogy bizony elhallgatott egy-két fontos információt a többiek elől…Az autó nem mellesleg egy izmos, amerikai szimbólum: egy Shelby Mustang, és az autó eladási árának a felét kapja majd meg a műhely.

Csak hogy a rossz fiú, Dino Brewster nem elégedett az eredménnyel. Később Dino 3 (!) Pagani-jával versenyezni kezdenek a haverjával, akit természetesen a gonosz felborít, az autó felrobban, a fiú már jobb helyen van, és mi meglepő fordulat, Tobey visszasiet az égő roncshoz, sír, ordít, a rendőrség elkapja, lecsukja. Ugrunk egyet az időben, 2 év múlva szabadul a fiatal ember.Egyik haverjával visszagurulnak a garázsba, elkérik azt a Mustangot a tulajától, amit építettek neki, hogy azzal vágjanak vissza Dinonak. Természetesen megkapják az autót, egy szöszi csajjal együtt, akivel 2 nap alatt át kell szelni szinte az egész országot.

Nem maradhatnak el a rendőrös-üldözős jelenetek sem, miközben főhősünk fapofával szépen-lassan becsajozik a mellette utazóval. Városokon, autópályákon keresztül rohannak, menekülnek, gyorsulnak, driftelnek, a vége fele még egy hatalmas ugratás is belefér, amivel minden rendfenntartó erőt leráznak magukról, mire a megadott hotelhez érnek, még ép időben.

Kicsit hihetetlennek tűnik, hogy egyik cimborája mindig a levegőben van, akár saját kis Cesnájával, akár egy TV-s, vagy éppen egy katonai helikopterrel (amivel egy üldözés során felemeli a Mustangot egy szakadékról leugratva, hogy így megmentse őket az üldözők golyózáporától), mindenről információt ad, mondja a közlekedési dugókat, felveszi az út minden egyes pillanatát. Egy igen érdekes gépjármű is feltűnik a vásznon, a Beast (Szörnyeteg), aki végig asszisztálta az egész utat, segített menet közben (!) tankolni.

Egyértelműen a végére hagyták a legizgalmasabb részt. A hotelből kihajtva egy kamion, Dino egyik embere felökleli őket a város közepén. A lány kórházban köt ki, Tobey-nak pedig kell egy autó a másnapi, mindent eldöntő versenyhez. Így, volt barátnőjét felhívva szerez egy autót egy garázsba betörve, ami véletlenül pont az, amivel a rossz fiú “megölte” a főhős barátját.

Következő jelenetben 5 csodaszép, méregdrága sportautó sorakozik a rajtvonalnál (Lamborghini Gallardo, McLaren P1, GTA Spano, Saleen S7, Bugatti Veyron Super Sport, ), amit a verseny őrült, az egész filmben minden versenyt egy székből szervező-irányító Keaton szervezett le a legjobb versenyzőkkel, köztük Dinoval és Tobeyval. Nagy jelenet, amikor a főhős a rossz fiú “gyilkos” autójával állít be a rajtvonalra, a Dino elképed. Klasszikus, mondhatni.

A verseny maga jó, szépen megkomponálva, előzésekkel, rendőri üldözéssel, karambolokkal. Annyi autót, köztük a fent említett luxusautók javát törik ripityára, mint kevés más filmben a legkülönbözőbb módszerekkel. A végén persze Dino felborul, Tobey, a cél előtt megáll, kiszabadítja az égő autóból ellenfelét, behúz neki egyet, majd a rendőrök előtt befut a célvonalon.

Utána sincs semmi szokatlan: elkapják, irány a dutyi, 1-2 év, kiengedik, s most nem egy haverja, hanem az egész úton az anyósülésen utazó szőke kis csaj jön érte egy tűzpiros, vadi új Mustanggal, amivel elhajtanak a film végén.

Összegezve: aki szerette a játékot, és az autókat, a filmet is szeretni fogja’

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dirty Dancing

Dirty Dancing, avagy Piszkos tánc, egy film amit mindenkinek látni kell. Egy film ami generációkon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük