Kezdőlap » Betegségek » Nátha vagy influenza?

Nátha vagy influenza?

Az őszi hűvösebb, csapadékosabb időkben növekszik a meghűlésre való fogékonyság. Egészen a tavaszi hónapok megjelenéséig tarthat a megbetegedésekre való hajlam, és a hosszú hideg utáni hirtelen felmelegedés is segíti a vírusok terjedését.

Az emberek nagy része az egyszerű megfázást is influenzának hívja, pedig az sokkal súlyosabb betegség. Magas láz, izom-és ízületi fájdalmak, fejfájás jellemzi. Köhögéssel, mellkasi fájdalommal, étvágytalansággal járhat. Ezek a vírusok nem csak az emberre jelentenek veszélyt, hanem képesek megfertőzni például a sertést, lovat, madarakat is. Folyamatosan új vírustörzsek jelenhetnek meg, amelyek lehetetlenné teszik az immunitást.

Ezzel szemben a nátha, a megfázás nem ró akkora terhet a szervezetre. Bár ezeket is okozhatják vírusok, de sokkal enyhébb lefolyású betegségek. Általában nincs magas láza a betegnek, a tünetek között elsősorban az orrfolyás, orrdugulás a legjellemzőbb. Ebben az esetben a legjobb, ha pár napig ágyban marad a beteg. Az influenza fokozottabb odafigyelést igényel. Súlyos esetben szövődményeket okozhat, amelyek igen veszélyesek is lehetnek. Leginkább az idősek, krónikus betegségben szenvedők, a kisgyermekek és a várandós nők a veszélyeztetettek. Leggyakoribb szövődmény a baktérium okozta tüdőgyulladás. Ez antibiotikummal már igen jól kezelhető.

A gyenge immunrendszerű emberek sokkal fogékonyabbak ezekre a betegségekre, ezért a legfontosabb a megelőzés. Szervezetünk megfelelő karbantartásával sokkal ellenállóbbá válunk, nehezebben kaphatjuk el ezeket a betegségeket. Ha meg már megbetegedtünk, sokkal könnyebben vészelhetjük át a nehéz napokat. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, vitaminokat. A rendszeres mozgás is erősíti az immunrendszerünket, de nagyon fontos az alapos, gyakori kézmosás, a réteges öltözködés, és járvány idején a nagy tömegek kerülése. Elővigyázatos gondolkodással így csökkenthetjük a fertőződés esélyét.
Az influenza elleni védelemben a leghatásosabb a védőoltás, amelynek beadatása még a vírus elterjedése előtt javasolt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük