Kezdőlap » Növények » Narancs – A gyümölcsről kicsit másképpen

Narancs – A gyümölcsről kicsit másképpen

A narancs vadon élő gyümölcs. Feltételezzük, hogy eredetileg Dél-Kínában, Északkelet-Indiában, vagy Délkelet-Ázsiából származik. Ezt a gyümölcsöt szállították olasz kereskedők a Földközi-tenger térségébe körülbelül 1450 körül. Vagy portugál hajósok 1500 körül.

A narancs és más citrusféléket nagyon befolyásolják a citrus rozsda atkák, amelyek fertőzéseket okoznak a gyümölcsnek. Ezek főleg nyáron rontják a gyümölcs felületét és télen pedig a lombozatát főleg az aszály idején.

Az európaiak elsősorban gyógyászati célokra használták, de nagyon hamar megkedvelték a zamatos íze miatt is. És megnőtt azok száma, akik narancsos télikertet terveztek, vagyis narancsházat. 1646-ban már jól ismert gyümölcs volt.

Sajnos a narancsnak van néhány káros hatása, akik túlzásba esnek a gyümölccsel kapcsolatban. Például, akik a narancsfa közvetlen közelében vannak, amikor virágzik, azokban allergiás reakciót válthat ki,vagy káros légúti reakcióik lehetnek. Vagy asztma is előfordulhat. Emberek, akik narancshéjat esznek vagy szopogatnak, azok gyakran szenvednek bőrirritációban a szájuk körül.
Narancsbort régebben Floridában készítettek. Ezt jelenleg Dél-Afrikában állítják elő kisebb léptékben. De Brazíliában is készítenek jelenleg.

Viszont gyógyászati célra is használják jelenleg is. Olaszországban például görcsoldó, szív nyugtató és hányáscsillapító, Franciaországban nyugtatóként használják.
Tehát együnk sok narancsot, hisz sok vitamint is tartalmaz. És a gyümölcstől leszünk üdébbek és egészségesek. De azért, mint mindent, ennek az evését se szabad túlzásba vinni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük