Kezdőlap » Házfelújítás » Napelem vagy napkollektor?

Napelem vagy napkollektor?

Annak ellenére, hogy a környezetvédelmet figyelembe vevő gondolkodásmód hazánkban is terjedőbe van, még mindig sok kérdőjel van a lakosság széles körének fejében a napenergia hasznosításával kapcsolatban.
Napenergia hasznosítás, napkollektor-felszerelés, beüzemelés – találkozhat egyre gyakrabban egy átlagfogyasztó ajánlatok özönével.

Ha az alapoktól indulunk, akkor azt mondhatjuk, hogy hazánkban egy átlagos háztartatás a beérkező napsugárzás intenzitása alapján alkalmas napenergia hasznosítására szolgáló berendezések telepítésére. Természetesen ez nem minden vidékre és háztartásra érvényes, s nagy szerepe van annak is, hogy milyen irányba és dőléssel sikerül felszereltetni az energiatermelő eszközöket, jellemzően a tetőre.

Az egyes eszközök működésében jelentős különbségek mutatkozhatnak, s ez alapján határolhatjuk el a napenergia-hasznosító berendezések két alapvető típusát: a napelemet és a napkollektort.
Napelem segítségével elektromos áramot lehet előállítani, amelyet a beérkező napsugárzás hoz létre. A sugárzás elnyelésekor a napelemben elektromosan töltött részecskék keletkeznek, melyek mozgása jelenti végső soron az elektromos áram létrejöttét.

Napjaink technikai körülményei között a megtermelt energiát elviekben el lehetne tárolni megfelelő akkumulátorok segítségével, amelyet különböző átalakítók segítségével hasznosítható árammá lehet konvertálni. Ilyen rendszereket viszonylag kis hányadban használnak háztartásokban, bonyolultságuk és időigényes kezelésük miatt.

Ehelyett a villamos hálózatra visszatápláló rendszereket hoznak létre, ezekben az esetben a konvertálást az energiaszolgáltató oldja meg (nem mellékesen nem a legegyszerűbb módon, erre hivatkozva a szolgáltatók jellemzően a hálózati villamos energia harmad-, fél árán vásárolják meg az energiát a termelő fogyasztótól). Ebben az esetben saját megtermelt energiánkat is visszavásároljuk, de megfelelő kialakítás mellett olyan rendszer hozható létre, amellyel minimálisra vagy ingyenesre redukálhatjuk energiaköltségünk azáltal, hogy többet termelünk, mint amennyit elfogyasztunk.
Napkollektor segítségével meleg vizet állíthatunk elő, mellyel fűtési rendszerünkre segíthetünk rá. Egészen eltérő kialakítások is elérhetőek, de jellemzően a tetőn vákuumcsövekbe folyadékot melegítünk a napenergia által, amely energiát egy hőcserélő segítségével vezetjük fűtési rendszerünkbe.

Mindezen megoldások ma már nem csak háztartások, hanem társasházak és panelépületek számára is elérhetőek, s beszerzési áruk folyamatos csökkenésével hamarosan teljes egészében megtérülő beruházásként tekinthetünk rájuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük