Kezdőlap » Látnivalók » Nagyvárad

Nagyvárad

Bihar megye székhelye, az ország egyik nyugati kapuja a Sebes-Körös mentén fekvő Nagyvárad. Egyik legrégibb város, mely a XI. század második felében alapított vár köré épült.
A város gazdag műemlékekben, szép és értékes régi épületekben.
A középkori vár a XI: századi első vár helyére épült a XIV-XV. században, a mai alakját a Habsburg-korszak elején kapta.

Várad legimpozánsabb épülete a volt római katolikus püspöki palota (Ma Múzeum).
Pompás barokk palota, amelynek 100 terme és 365 ablaka van, az épületet később freskókkal díszítették. Előtte található a kéttornyú székesegyház, amely olasz barokk stílusban épült és a Szent László király szobra. A közelben a Kanonok –sor található neoromán stílusú oszlopokkal és árkádokkal.
A városban még sok szép templom található: a Szent László-templom, a váradolaszi plébániatemplom, a barokk református templom, az Orsolya-rendi apácák temploma és zárdája (ez ma iskola), a premontrei kolostortemplom és gimnázium épülete (itt volt tanár, a költő Juhász Gyula).

A múltszázadban Nagy Zsinagóga is épült és még sok más vallási célú épület.
A Fekete Sas szálloda, ahol 1798-ban tartották az első váradi magyar nyelvű színházi előadást.
A Fekete Sas Palotája mai formáját 1909-ben kapta.
A színház épületét 1900-ban fejezték be, előtte áll Szigligeti Ede drámaíró szobra, aki a színház névadója. A Városháza óratornyos épülete. A Müllerája épületben található az Ady Endre Emlékmúzeum, előtte a költő mellszobra áll. A Köztársaság utcában megtekinthető Ady múzsájának, Lédának egykori lakóháza.
A Iosif Vulcan Emlékmúzeum és az előtte lévő mellszobor, a román kultúra kiemelkedő alakjának állít emléket, aki 1856 júniusában Família (Család) címmel irodalmi lapot indított azzal a céllal, hogy a román kultúrát terjessze.

Váradnak mindig pezsgő kulturális élete volt. A mai Várad rengeteg művelődési intézménynek, lapnak, folyóiratnak a székhelye. Egyetemi város, saját színháza van és számos neves iskolája.
Mára is megmaradt egyházi központnak. Több püspökség található itt, amelyeknek középiskoláik és főiskoláik vannak.
Nagyváradot közelsége, és számos látnivalója miatt érdemes felkeresni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük