Kezdőlap » Házépítés » Nagytáblás családi ház építés

Nagytáblás családi ház építés

Hogyan építhetünk fel úgy egy családi házat, hogy az az egyik legkorszerűbb technikával készüljön el, és hogy viszonylag rövid idő alatt elkészüljön az egész? A válasz egyszerű, mert ehhez kiváló megoldás a nagytáblás építés liaporból készült építőelemekből, azaz duzzasztott agyagkavicsból készített panelekből.

Az 1973-ban bekövetkezett olajválságnak köszönhetően az építőiparban igencsak nagy szerephez jutottak az olyan jó minőségű építőelemek, mint például az alacsony U- értékű építőanyagok, és ezek egyre nélkülözhetetlenebbé is váltak. Az elmúlt években igencsak sokat javult a különböző ház építéseknél használt építőanyagok hőszigetelése, és hőtároló képessége is. Annak köszönhetően, hogy nagyon sokat fejlődtek az építőelemek, és új technikák is létrejöttek, így a falazóelemekhez szükséges habarcs mennyisége is csökkent, ez többnyire annak is köszönhető, hogy a kerámia valójában sokkal jobb hőszigetelő is, mint a habarcs.

Számos kutatás és fejlesztés eredményeképp jött létre az úgynevezett liapor, vagyis az agyagkavics, ami szó szerint modernizálta az építkezéseket, és az építőipart. Ezt azért mondhatjuk ki egyértelműen, mert a liaporból készült alkotó-, és építőelemeknek egyaránt nagyszerű tulajdonságai vannak. Amennyiben vissza szeretnénk térni a nagytáblás, vagy paneles építési módhoz, akkor elmondhatjuk róla, hogy ennél a módnál a falelemek és a födémek a gyártóüzemekben igencsak korszerű technológiával készülnek.

A kiváló technológiának köszönhetően a falelemek nagyon jó minőségűek, magas színvonalúak, így nagyon jó, kiváló szerkezetű épületeket, családi házakat építhetünk belőlük. Vannak olyan építőipari műveletek, amelyek az építés folyamán kimaradnak, mint például a belső vakolás, így emiatt az így elkészült családi ház minősége nem függ külső tényezőktől.
Lényeges tudnivaló ennél a típusú családi ház építési módnál, hogy az építkezéssel minimális mennyiségű víz kerül be például az épületbe, hiszen oda csak az aljzat elkészítésével, a burkolással, és a festéssel kerül be víz. Ennek az a pozitívuma, hogy az elkészült családi házat nem kell sokáig szellőztetni. Hogyha ezt a technikát használjuk, akkor a családi ház kivitelezése, felépítése sokkal kevesebb időt vesz majd igénybe, mint például a hagyományos építkezésnél. Hogyha például egy 150 négyzetméteres családi házat veszünk, akkor az felépíthető ilyen módszerrel akár 1-2 hónap alatt. Az így elkészült családi háznak hatalmas előnye van, ami abban nyilvánul meg, hogy a belső falakat is el lehet látni végleges felülettel, mert később sem lesz rajta hajszálrepedés. Ezzel szemben a hagyományos módon, vagyis a vakolással felépített családi háznál ez nem így van, mert annak a teljes mértékű kiszáradása akár egy- két évig is eltarthat.
Az olyan házat, amely liaporból készült, ugyanúgy kell alapozni, mint a hagyományos épületeket, és az építkezés folyamatában is használhatók azok a hagyományos építkezési technikák, mint például a csemperagasztó használata, vakolás, vagy glettelés. Az ilyen falazatot nagyon könnyen megmunkálhatjuk, vagyis a fal fúrható, véshető és horony marható is, és a későbbiek során igény esetén változtatni is könnyedén lehet rajta, utólagos nyílásokat is létrehozhatnak. Emellett az épületre bármilyen tetőszerkezet kerülhet, az a családi ház tulajdonosától függ.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük