Kezdőlap » Látnivalók » Nagyenyed

Nagyenyed

A Maros mentén, az Erdélyi-érchegység lábánál fekszik Enyed, területe régen lakott. Az első középkori települést a tatárjárás pusztította el, ezért német telepesek építették ujjá, akiknek leszármazottai beolvadtak az itteni magyarok közé.

Enyed fő látványossága a vár, a kilenc bástyájával, az eredetileg gótikusnak épült vártemplommal, meg a Bethlen-kastély (az egykori fejedelmi palota). Ma Múzeum. Szomszédságában van a Bethlen kollégium. Eredetileg még a XVII. században épült, de később ezt is tovább bővítették. A kollégiumi könyvtár értékes, ritka könyvekkel és kéziratokkal rendelkezik (Ma dokumentációs könyvtár).

A várban található a régebbi református vártemplomon kívül, egy evangélikus templom is. Ennek megépülése előtt a vártemplomot felváltva használták a magyar reformátusok és evangélikus szászok.
A városban még sok értékes épület, emlékmű található. A Városháza, a barokk minorita templom, a volt Megyeháza (ma egy román középiskola működik benne), az 1704-ben elesett diákok emlékműve, a Kápolna-dombon az 1848-as emlékmű.

El lehet látogatni a közeli Magyarlapád faluba, ahol nagy hagyománya van a népzenének, s ahol táncházat szerveznek, minden nyáron megrendezik a hagyományos tánctábort. Nagyenyedtől 6 km-re Miriszlón található a román hősök temetője. 21 km-re Felvincen a Martinuzzi-kastély romjai. Marosújváron a Bánffy-kastély.

Kirándulni lehet az 1250 m magas Pilis tetőre, amely a Nagyenyediek kedvenc kirándulóhelye. Áprily Lajost, a Bethlen Kollégium egykori diákját, a Pilis tetőn járva a táj gyönyörűséges látványa ihlette meg 1918-ban a Tetőn című vers megírására.
„Tekintetem szárnyat repesve bontott,
átöleltem a hullám-horizontot.

S tetőit, többet száznál és ezernél –
s titokzatos szót mondtam akkor:
Erdély…. (részlet: Áprily Lajos: Tetőn)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük